„Készült Marosvásárhelyen” – bemutatták a kulturális főváros tervét

Magyar jelszava még nincs, de lefordítva valahogy így hangzik a „Made in Tîrgu-Mureș, Făcut în Tîrgu-Mureș”: Készült Marosvásárhelyen. Az Európa Kulturális Fővárosa cím megpályázására készített projektet csütörtökön még csak román nyelven mutatták be Marosvásárhelyen, de az is szerepel benne, hogy öt nyelven készítik el: románul, magyarul, németül, angolul és roma nyelven.

A bemutatót ünnepélyes keretek között tartották meghívottakkal, és több, mint egy órás késéssel. A frissen felújított várban  tartott eseményen jelen volt a városi és megyei elöljárók mellett több kulturális intézmény vezetője is. A kulturális főváros nagykövete tisztséget Raed Arafat orvos, a rohammentő szolgálat létrehozója tölti be, aki elmondta: Marosvásárhely igazi kultúrváros, amely megérdemli, hogy megkapja a címet.

Két nyelven, románul és magyarul köszöntötte a jelenlevőket Peti András. Az RMDSZ-es alpolgármester arra hívta fel a figyelmet, hogy Marosvásárhely, amennyiben elnyeri az Európa Kulturális Fővárosa 2021. címet, elsőként lesz a multikulturalitás fővárosa. Ezt Soós Zoltán önkormányzati képviselő is megerősítette, aki szintén románul és magyarul fejtette ki észrevételét, miszerint Romániában Marosvásárhely az utolsó, igazi multikulturális város. 

A 2021-es kulturális főváros címre 14 város pályázik. Eredményt decemberben hirdetnek először, aki versenyben marad, azzal végül 2016. szeptemberében közlik, hogy sikerült-e elnyernie a felelősséggel is járó megnevezést. Marosvásárhelyhez csatlakozott és segíti, illetve kiegészíti a projektet Szováta és Segesvár is.

Kimaradt?