Orosz drámaíró kortárs darabjával kezdik az évadot Temesváron

Mucsi Zoltán magyarországi színművész állította a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház színpadára a Guppi című drámát, amelyet október 2-án, este 7 órától mutatnak be. A Guppi szövegét ugyanaz a kortárs orosz drámaíró – Vaszilij Szigarjev – írta, aki a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház által 2013-ban bemutatott nagy sikerű darab, a Fekete tej szerzője is.

A kortárs irodalom- és színházkritika szerint Szigarjev 2009-ben megjelent írása merőben különbözik előző színdarabjaitól, a Gyurmától vagy a Fekete tejtől. Első munkái a sötét tónusok, a fojtogató légkör, a legszegényebbek nyomorának és fájdalmának plasztikus ábrázolásában teljesednek ki. Ezzel szemben a Guppi egészen másmilyen: „a mindennapi élet kisszerű abszurditásait színpadra író kamaratragédia/kamarakomédia.”

Közöttünk járnak. Mai Anna Kareninák a betontenger közepén. Otthonkában, távirányítóval a kézben főz, mos, takarít. Idővel belenyugszik, hogy ennyit érdemel. Közöttünk járnak. Életerős, nagyhangú férfiak. Pohárral és cigarettával a kézben, dolgozni jár, hazajön, alszik. Mindig a másik a hibás, de legbelül tudja, hogy ő szúrta el. Közöttünk járnak. Halk szavú, szürke kis senkik. Kopott öltönyeikben, esetlenül botladoznak át az életen. Tisztában vannak a dolgok állásával, de csak ritkán van bátorságuk kimondani. Ismerjük őket. A Tamarákat, Ljonyákat, Pásákat. Közöttünk járnak.

A temesvári színházlátogatók számára elsősorban a budapesti Nézőművészeti kft.-ből és televíziós alakításaiból ismert színművész, Mucsi Zoltán első rendezése ez az előadás, melynek megvalósításában a Piszkos meló című előadás rendezője, Gyulay Eszter dramaturg, Monori András zeneszerző, Kiss Julcsi jelmeztervező és Albert Alpár díszlettervező is részt vállaltak. Munkájuk során az előadás egyszerre panel-bohózat, abszurd és a 21. századi betonrengetegben tengődő kispolgárok lélek-karcoló tragédiája tud lenni. Attól függően, hogy Tamarák, Ljonyák vagy Pásák szemén keresztül vizsgáljuk-e ezt a világot.

Kimaradt?