Világtalálkozó – hogy mindenki itthon érezze magát

A Föld szinte minden részéből érkeztek a marosvásárhelyiek első két világtalálkozójára, és most is ugyanezt szeretné elérni Kirsch Attila ötletgazda és főszervező, aki sajtótájékoztatón számolt be az előkészületekről és a tervekről.

Ahogy Kirsch Attila elmondta, olyan élményt szeretnének nyújtani a Marosvásárhelyen élő vagy a nagyvilágból érkező vásárhelyieknek, amelyből egész évben táplálkozhatnak, és amely kitart a következő találkozóig. A Marosvásárhelyiek 3. Világtalálkozójának előkészületein tizenöt fős csapat dolgozik, nekik nyújt segítséget még 15 önkéntes, akiknek a jelenlegi feladata, hogy kapcsolatba lépjenek azokkal, akik már az első két találkozón is jelen voltak. A rendelkezésükre álló adatbázis alapján leveleket írnak, email-eket küldenek, telefonon beszélnek, illetve készítik a Facebook-oldalt is, hogy arra aztán naprakészen feltegyék a friss híreket.

A februárban megkezdett szervezői munka során elsősorban az eddigi találkozókat elemezték, értékelték a sikeres, illetve a kevésbé sikeres eseményeket, megbeszélték, hogy mi az, amit folytathatnak tovább, vagy mi az, amin némiképp változtatni kell. Például a vasárnap délelőtti közös ima Marosvásárhelyért nem igazán örvendett nagy népszerűségnek. A szervezők úgy képzelték el eredetileg az első két alkalommal, hogy ki-ki a saját felekezetének a templomában részt vesz a szentmisén vagy istentiszteleten, és imádkozik Marosvásárhelyért. Most ezen szeretnének valamit változtatni, ennek érdekében tervezik a megbeszélést a történelmi egyházak képviselőivel.

Az eddigi terv szerint az augusztus 29-30-i világtalálkozó a Bolyai Farkas Elméleti Líceum udvarán kezdődne szombat délelőtt, ahová a szervezők nem csupán az időseket várják, hanem a fiatalok jelenlétére is számítanak. Ez egy háromórás interaktív beszélgetés lenne, ahol ki-ki szabadon beszélhetne emlékeiről, saját magáról, városáról. Szombat délután a Kultúrpalota nagytermében lesz a gálaműsor, amelynek művészeti vezetője ez alkalommal is Sebestyén Aba színművész, akinek egy színvonalas, mindenkihez szóló műsort kell megrendeznie fellépőkkel, meghívottakkal, előadókkal, hogy az fiatalnak és idősnek egyaránt élményt nyújtson. Vasárnap délelőtt pedig az imával érne véget a találkozó.

Az előző két esztendőben Ausztráliából, Kanadából, Amerikából, Izraelből, Olaszországból, Görögországból, Németországból is érkeztek elszármazott marosvásárhelyiek, a legtöbben az itthon maradottak voltak, illetve sokan jöttek Magyarországról.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?