A hetvenéves Hobónak tapsol Marosvásárhely

Négyrészes előadássorozatának utolsó eseményéhez érkezik csütörtök este Hobo, aki a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház underground termében a Viszockij-estjével búcsúzik a közönségtől. A rockzenész a József Attila-estje után – bár nem szokta – arra biztatta a közönséget, hogy ki ne hagyja a Viszockijt.

Sokan voltak kíváncsiak a 70 éves Hobóra, akinek még arra is volt energiája egyórás előadóestjeit követően, hogy a közönséggel beszélgessen életútjáról, kedvenc zenészeiről, költőiről, verseiről és dalairól, a múlt egy-egy pillanatáról. A Jim Morrisonnal kapcsolatos kérdések és feleletek során például elmondta, hogy nem tudott angolul, szótárazva, barátai segítségével fordította a korán elhunyt szupersztár verseit magyar nyelvre. Nem mindegyiket, ugyanis nem találta meg valamennyi kedvencnek a magyar megfelelőjét, ezért néhányat angolul ad elő, ám vannak olyanok, mint például a Gyere babám gyújtsál lángra, amely magyarul is úgy szól, mint az eredetije. Ez annyira igaz, hogy a fordítás után 28 évvel később figyelt fel arra, hogy a közönség az ő verzióját énekli egy Margit szigeti Doors-nosztalgiakoncerten.

„Oroszul se tudok, pedig biztos vannak itt olyanok, akik még emlékeznek, hogy kötelező volt az orosz nyelv” – tért ki aztán a Viszockij-versekre. Elmesélte: még a Gulágra is elment, és rácsodálkozott, mire képes az ember, még a legrettenetesebb életkörülmények között is milyen remekműveket képes alkotni.

József Attila verseiből három előadást is rendezett, Marosvásárhelyen a harmadikat mutatta be. Ady Endrével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a sok-sok biztatás ellenére nehezen fogott hozzá, félt az összehasonlítástól, attól, hogy Adyt a kor cunamijának, míg őt egy „vadállatnak” minősítik. A jövő tervei közt Radnóti szerepel és Csokonai. A cenzúrára vonatkozó kérdésre úgy válaszolt, hogy a 60-70-80-as évekről szólva nagyon sokan az üldözésükről beszélnek, holott, ha valakit tiltólistára tett az akkori hatalom, akkor annak egyetlen egy lemezét sem engedte kiadni. Hobónak is voltak olyan dalai, amiket letiltottak, mint például a Másik Magyarországot, vagy a Kopaszkutyát. „Nem üldöztek, mert akkor egy lemezem se jelent volna meg” – pontosított.

„Én a közönségnek játszom, mindent átadok, amit tudok” – jelentette ki a 70 éves előadóművész, aki játszott már börtönben, templomban, zsinagógában, kastélyokban, még pártszékházban is, de olyan is volt, hogy standionban, tízezer embernek mondta József Attila verseit.

Kimaradt?