Meghívottakkal, jó hangulatban zajlik a maratoni felolvasás Vásárhelyen

Csütörtök délelőtt fiatalok özönlötték el a marosvásárhelyi Zanza kávézót, könyveket lapozgattak, nyomtatványokat töltöttek ki, várakoztak, hogy sorra kerülhessenek a Magyar Kultúra Napjára meghirdetett maratoni felolvasáson. Egy nagy asztal körül pedig egyik órában íróval, a másik órában színésszel, majd rendezővel beszélgetett az arra hivatott moderátor.

Az emberek bejöttek, leültek, kávéztak, szétnéztek az asztalra kirakott könyvek között, válogatták, ízlelgették a szöveget, amit felolvasásra megfelelőnek tartanak, belehallgattak a beszélgetésbe, vagy érdeklődve figyelték azt. Körülbelül ez a kép fogadott a Zanzában, amikor a szervezőktől megtudtam: a felolvasók száma a 150-hez közeledik. A maratoni felolvasás egy külön teremben zajlott, kamera rögzítette az éppen soron levőt, egy számítógép képernyőjén a kinti teremben is lehetett követni, hogy ki az, aki a gyertyával, olvasólámpával, könyvekkel felszerelt asztal mellett olvassa valamelyik marosvásárhelyi, vagy Marosvásárhelyhez kötődő, illetve évfordulós magyar szerző, esetleg magyarra fordított román szerző versét, prózáját, esszéjét, színpadi művét.

A Studium-Prospero Alapítvány negyedik alkalommal szervez a Magyar Kultúra napján felolvasó maratont. A 24 órás rendezvény célja az olvasás, az írott kultúra népszerűsítése, a multikulturalitás fontosságának hangsúlyozása, felhívás a toleranciára, egymás kultúrájának elfogadtatására, megismertetésére. Az idén újdonságnak számít a kerekasztal-beszélgetés, amelyre óránként kerül sor, amikor egy-egy jeles személyiséget kérdez egy moderátor. A meghívottak között Spielmann-Sebestyén Mihály író-történésszel Lázok Klára, a Teleki Téka vezetője beszélgetett, Biluska Annamária színművésszel Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója, Török Viola színházrendezőt Boros Zoltán, a Román Televízió Magyar Adásának egykori főszerkesztője faggatta.  A délutáni meghívottak között van még Gagyi József egyetemi tanár, Makkai Kinga irodalomtanár, Kovács Levente rendező, Markó Béla költő, Láng Zsolt író, Dimény Lóránt író, Kovács András Ferenc, a Látó főszerkesztője B. Fülöp Erzsébet színművész, Novák Zoltán történész.

A felolvasó maraton szerdán nulla órakor kezdődött és csütörtök éjjel 00 óráig tart.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?