Berettyóújfalu és Nagyvárad 15 éve ünnepel közösen

Nagyvárad és Berettyóújfalu 15. alkalommal szervezi közösen a magyar kultúra ünnepét. Az idei programról a szervezők képviseletében a két védnök, Biró Rozália szenátor és Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere, valamint Szabó Ödön, a Bihar megyei RDMSZ ügyvezető elnöke számolt be.

Az elmúlt 15 évben hagyományt teremtettek Bihar és Hajdú-Bihar megyékben a közös ünnepléssel,  mondta Biró Rozália, aki megköszönte a partnerséget a berettyóújfalui önkormányzatnak. Kezdetben a váradi önkormányzat is kivette a részét a szervezésből, ám mióta Váradnak nincs magyar alpolgármestere, a civil szervezetekkel közösen az RMDSZ vállalta át a szervezést.

Muraközi István szerint jó szervezeti és személyi kapcsolatok is kialakultak. Évente szeretnének újdonságot is nyújtani az érdeklődőknek a hagyományos programok mellett. A magyar kultúra napja köré szerveződő ünnepségeken nagyváros és kisváros ünnepel együtt. Berettyóújfaluban az újdonság az lesz, hogy a közelmúltban uniós támogatással 127 millió forintból felújított Nadányi Zoltán Művelődési Központban ez lesz az első nagyobb rendezvénysorozat. Az elöljáró azt is elmondta, Rácz Róbert, Hajdú-Bihar megye kormánybiztosa örömmel vállalta a fővédnöki tisztséget.

Szabó Ödön szerint érdemes a kulturális kapcsolatokat ápolni, hiszen ebből újabb együttműködés alakulhat ki, példa erre a két város egyik legnagyobb közös projektje, a Nagyváradot Berettyóújfaluval összekötő kerékpárút. Az ügyvezető elnök az érdeklődők figyelmébe ajánlotta a BBC History folyóirat nagyváradi számának bemutatóját, melyen a szerzők is jelen lesznek. A váradi gálaestet január 22-én, a Magyar Himnusz Napján tartják, itt adják át a Magyar Kultúra- valamint a Jakobovits-díjakat. Itt a másik fővédnök, Kelemen Hunor RMDSZ-elnök is felszólal, majd a Liliom című előadást tekinthetik meg az érdeklődők. A gálaestre meghívókat az RMDSZ-székházban igényelhetnek, belépőket a színház pénztáránál vásárolhatnak.

PROGRAM

Nagyváradon

Január 20-án, kedden 18 órától Kordics Imre: Nagyvárad fontosabb utcái 1940–1944 című könyvét bemutatja Dukrét Géza, a Partiumi és Bánsági Műemlékvédő és Emlékhely Társaság (PBMET) elnöke a Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központban.

Január 21-én, szerdán 16 órától A nemzeti kultúra szolgálatában címmel kezdődik program, ennek keretében Ady Endre és a Nagy Háború címmel dr. Pomogáts Béla irodalomtörténész (Budapest) értekezését hallhatják, közreműködik Meleg Vilmos színművész. Ezt a  Ringató – A szerelem témája a magyar kultúrában, azaz a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum diákjainak előadása követi. Ez után Hagyomány és civil építkezés. 15 éves a BINCISZ címmel dr. Fleisz János egyetemi tanár, a Bihar Megyei és Nagyváradi Civil Szervezetek Szövetsége (BINCISZ) elnöke tart előadásat. A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum dísztermében megtartandó eseményen fellép a berettyóújfalui zeneiskola növendékeinek és tanárainak rézfúvós kvintettje.

Ugyanaznap az Ady Endre Emlékmúzeumban 18 óráról kezdődik a BBC History folyóirat nagyváradi számának ismertetésre, ezt bemutatják és közreműködnek a szerzők, jelen lesz Papp Gábor, Kőrössi P. József, Kormányos László, Péter I. Zoltán, Szilágyi Aladár és Szűcs László.

Január 22-én, csütörtökön 17 órától kezdődik Gombos Ferenc fotóművész tárlatának megnyitója a  Tibor Ernő Galériában. A kiállítást megnyitja Kocsis Csaba népművelő (Berettyóújfalu), közreműködik a szentjobbi Vadvirágok népdalkör.

Ugyanaznap 19 órakor kezdődik A magyar kultúra ünnepének nagyváradi gálaestje a nagyváradi színházban. Köszöntőt mond Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere, ünnepi beszédet mond Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke, majd átadják a Magyar Kultúra-díjakat, valamint a Jakobovits-díjat. Ezt az ünnepi előadás követi, Molnár Ferenc Liliom – külvárosi legenda  című darabját Szikora János rendezésében láthatják.

Berettyóújfaluban

Január 17-én, szombaton helyi idő szerint 10.30 órától emléktábla-avatás lesz, majd Kosztolányi Dezső bihari (berettyóújfalui és nagyváradi) látogatásai címmel Bakó Endre irodalomtörténész előadását hallhatják. Apámmal utazunk címmel irodalmi összeállítást láthatnak Kosztolányi Dezső 80 éve történt berettyóújfalui látogatása emlékére, közreműködik: Kocsis Csaba, Meleg Vilmos színművész, Pető István és a Négypatkó Együttes, helyszín a járási hivatal I. emeleti előcsarnoka, valamint Fráter László-terme.

Január 20-án, kedden 17.30 órától A Kárpát-medencei magyarság műveltségi állapota címmel fórumot tartanak a Bihari Népfőiskola székházában. A jelenlévőket üdvözli: Porkoláb Lajos, a Megyei Népfőiskolai Egyesület elnöke, dr. Fleisz János egyetemi tanár, a BINCISZ elnöke. A beszélgetés résztvevői: Pomogáts Béla irodalomtörténész; dr. Sz. Tóth János egyetemi docens, a Magyar Népfőiskolai Társaság elnöke; dr. Fleisz János; dr. Kovács Béla, a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár igazgatója; dr. Muraközi Zoltán, a Gróf Tisza István Kórház főigazgatója; Kálnai Zsolt, az Arany János Gimnázium igazgatója; moderátor: Porkoláb Lajos;

Január 23-án, pénteken 18 órakor a Biharkeresztesi Nemzetközi Művésztelep anyagából válogatott kiállítást Barabás Ferenc, Biharkeresztes polgármestere nyitja meg, közreműködik a Fehér Mályva Hagyományőrző Egyesület népdalköre és a Szederinda Énekegyüttes, a tárlatnyitónak a Nadányi Zoltán Művelődési Központ Bihar Vármegye Képgalériája ad otthont.

Ugyanaznap 19 órától kezdődik a magyar kultúra ünnepének berettyóújfalui gálaestje, itt ünnepi beszédet mond Biró Rozália Bihar megyei szenátor és Muraközi István polgármester, majd  Hajnali részegség címmel irodalmi estet láthatnak Csikos Sándor érdemes művész összeállításában, közreműködik: Kóti Árpád, a Nemzet színésze, Csikos Sándor és a Négypatkó Együttes, az eseményeket a Nadányi Zoltán Művelődési Központ színháztermében tartják.

Kapcsolódók

Kimaradt?