Barátságos hangulat a román nyelvű felolvasó maratonon

Második alkalommal szervezett Marosvásárhelyen román nyelvű felolvasó maratont a Studium-Prospero Alapítvány. Az eseményt a román kultúra napjára, vagyis Mihai Eminescu születésének évfordulójára időzítették a szervezők.

Jó hangulat uralta a Zanza kávézót csütörtök este, amikor egy kisebb teremben folyt a felolvasás, míg az előtte levő nagyobb teremben, ahol regisztrálni lehetett, beszélgettek, kávéztak a jelenlevők. Azok, akik felolvastak, választhattak az egyik asztalra kitett számos könyvből, de aki otthonról hozott kötetet, az abból olvasott fel. A szervezők azt kérték, hogy lehetőleg marosvásárhelyi román szerzőtől olvassanak szöveget, illetve évfordulós román írótól, költőtől, vagy olyan magyar szerzőtől, akit román nyelvre is lefordítottak.

Az ötletgazda Vass Levente, a Studium-Prospero Alapítvány társelnöke is a jó hangulatra hívta fel a figyelmet, arra, hogy a románok mellett szép számban jelentkeztek magyarok is a felolvasásra. A román nyelvű felolvasó maratont második alkalommal szervezte meg az alapítvány, az írott kultúra népszerűsítése, egymás kultúrájának megismertetése, a tolerancia erősítése céljából. A szervezésben az alapítvány partnere volt a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, ahonnan román és magyar színészek is jelentkeztek a felolvasásra, továbbá a Maros Megyei Könyvtár, a Romániai Írók Egyesülete, a Látó és a Vatra szépirodalmi folyóiratok szerkesztőségei, a marosvásárhelyi román Rotary klubok, a Rotaract és Rotary Téka klub, a Művészeti Egyetem, a Teleki-Bolyai Könyvtár.

A Citește-le târgumureșenilor (Olvass a marosvásárhelyieknek!) nevet viselő rendezvény szerdán éjfélkor kezdődött és csütörtökön nulla órakor ért véget. A felolvasók között újságírók, színészek, orvosok, pedagógusok, irodalmárok voltak. Részt vett a maratonon például Ciprian Dobre, a Maros megyei önkormányzat elnöke, Claudia Ciotlăuș volt alpolgármester, Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója, Kincses Elemér rendező, Albert Mária, a Művészeti Egyetem tanára, Haller Béla olasz szakos tanár.

A legtöbben Mihai Eminescutól olvastak, de nem hiányzott Petőfi Sándor román nyelvre fordított költészete sem, illetve elhangzott többek közt Alina Nelega, Ion Vlasiu, Ion Potolea, Romeo Soare, Laurențiu Blaga, Tudor Arghezi, Kincses Elemér, Adrian Aldea, Liviu Rebreanu, Zeno Ghițulescu, Corina Cotoi, Nicolae Labiș, Szávai Géza, Váry Florentina, Mircea Cărtărescu, Szilágyi Domokos szövege is. A csütörtöki egész napos rendezvényen 207-en olvastak, többen, mint tavaly. 

A 24 órás maraton végén a szervezők elégedetten nyilatkoztak az eseményről és máris mindenkit meghívtak a január 22-i felolvasásra, amit a Magyar Kultúra Napja tiszteletére negyedik alkalommal szerveznek meg, szintén a Zanza kávézóban.

Kimaradt?