Véget ért az Interferenciák fesztivál

Tizenkét eseménydús nap után, vasárnap este a lengyel Teatr ZAR „Caesarean Section” előadásával ért véget a Kolozsvári Állami Magyar Színház által szervezett Interferenciák fesztivál. Az ország egyik legrangosabb nemzetközi színházi szemléjét csak kétévente rendezik meg, így a következő kiadásra 2016-ig várni kell, témája azonban már most ismert: az idegenség.

A színházrajongók által csak „Interferinek” becézett rendezvénysorozat idei témája A test történetei volt, ami nagyon tág fogalom, megengedte az előadások változatosságát stílus, műfaj, képi világ és üzenet tekintetében is. Németországtól Mexikóig, Lengyelországtól Dél-Koreáig a világ 14 országa képviseltette magát a kolozsvári fesztiválon, amelynek a Magyar Színház nagy- és stúdióterme, az Ecsetgyár, a TIFF Ház, sőt egy-egy előadás erejéig a Kaszinó és a Nemzeti Színház is helyszínéül szolgált. A Szépművészeti Múzeum a fesztiváligazgató, Tompa Gábor által összeválogatott tárlatnak adott otthont, az International Art Gallery Angels pedig az egyik meghívott előadóművész, Nagy József fotogramjaiból nyitott kiállítást. A Tranzit Házban workshopok zajlottak Nagy József és Dzsaram Li vezetésével, mindeközben pedig Kolozsváron találkoztak fiatal kritikusok, színházi szakújságírók is, akiknek szintén mesterkurzusokat tartottak.  

A legfergetegesebb nagytermi vastapsot Dzsaram Li dél-koreai pansoriművész Szecson-ga című produkciója kapta, valamint a Román Nemzeti Színházban játszott Übü király, a londoni, de francia nyelvű társulat, a Cheek by Jowl előadásában. Hatalmas érdeklődésnek örvendett a németországi Schaubühne am Lehniner Platz darabja is, A nép ellensége, amely kétszer töltötte meg a Szamos-parti színház 900 férőhelyes nagytermét. A rendezővel, Thomas Ostermeierrel tartott beszélgetésen egy tűt sem lehetett leejteni a TIFF Házban, de a többi közönségtalálkozón is szép számmal vettek részt érdeklődők, szakmabeliek és „laikusok” egyaránt. A stúdió-előadásokat csaknem minden este teltházzal játszották, sok esetben kétszer is, délután és este. A vendégek nemzeti sokféleségére való tekintettel minden szöveges darabot magyar, román és angol felirattal láttak el a szervezők, így a városba érkező művészek megtekinthették egymás produkcióit, ha éppen nem próbáltak.

Vasárnap este, a lengyel Teatr ZAR Caesarean Section este 9-től kezdődő előadása után már csak az ünneplés maradt hátra, meg a búcsú. A tizenkét estét lila fényben fürösztő fesztivált népes szervezőcsapat tette gördülékennyé, Tompa Gábor mindannyiuknak személyesen mondott köszönetet a megfeszített munkáért. A következő Interferenciákra 2016-ban kerül sor, központi témája az idegenség lesz.

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?