Megkezdődtek „A test történetei” Kolozsváron

Szerda este 8-kor nyitotta meg Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatója az Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál negyedik kiadását. A világszinten is rangosnak elismert szemlét kétévente rendezik meg, idén „A test történetei” a központi téma.

A színház- és fesztiváligazgató a három nyelven (magyarul, románul és angolul) elmondott nyitóbeszédében a testre mint színházi kifejezőeszközre hívta fel a figyelmet, valamint arra a semmihez nem hasonlítható kapcsolatra, amit ezzel az „életen át tartó, néha olcsó, néha drága albérlettel” ápol az ember. „Folyamatosan foglalkoztat minket saját testiségünk, és minden, ami a testünkkel kapcsolatos: a megjelenésünk, a fájdalmak, a szexuális vágy, az öregedés, az elmúlás. És ami nem választható le ezekről: a megváltás, az isteniséggel való kapcsolat és az újjászületés reménye” – indokolta meg Tompa az idei témaválasztást.

A sétatéri színház előcsarnokában már megtekinthető Mihaela Marin fotókiállítása, amelyet hivatalosan két nap múlva nyit meg a fesztivál egyik kurátora, George Banu színházelméleti szakember. Az Interferenciák mindig neves színházi személyiségeket vonz Kolozsvárra, az első, szerda esti nagytermi előadásra (Henrik Ibsen: A nép ellensége, a németországi Schaubühne am Lehniner Platz társulat előadásában, Thomas Ostermeier rendezésében) erdélyi és a határokon túlról érkezett színészek, rendezők, kritikusok, színháztörténészek, színházi alkotók foglaltak helyet a nézőtéren.  A produkció rendhagyó módon csütörtökön is megtekinthető a kolozsvári magyar színházban.

Az Interferenciák programjai itt tanulmányozhatók. 

Kimaradt?