Ismertették a Székelyföld Napok Maros megyei programját

Első alkalommal kapcsolódik be a Székely napok rendezvénysorozatába Maros megye is. Az október 9-19-i programot ismertették az RMDSZ Maros megyei szervezetének székházában csütörtök délután.

Október 9-én a Marx József Fotóklub kiállításával nyitották Marosvásárhelyen a sajtó jelenlétében a Székelyföld Napok 5-ik rendezvényét, amelyet sikerült összefogással, helyi önkormányzatok és kistérségi társulatok együttműködésével Maros megyében is megszervezni.

Bár az idén a Maros megyei önkormányzatot nem lehetett meggyőzni, hogy társuljon a rendezvénysorozathoz, Brassai Zsombor, az RMDSZ Maros megyei elnöke bizakodik, hogy jövőben sikerül a megyei tanács elnökét is jobb belátásra bírni. Szerinte ugyanis az együttélést szolgálja, a térségi identitást erősíti a tíz napos eseménysorozat.

„Valószínű a politikai vetélkedés tartja vissza a tanácselnököt, hogy részt vegyen ebben” – adott hangot meggyőződésének Brassai, hozzátéve, öröm számára viszont az, hogy a marosvásárhelyi polgármesteri hivatal engedélyezte, hogy a héten zajló Őszi fesztivál keretében legyen egy napot, a szombatot kiemelten a Székelyföld Napoknak dedikálják.

„A kultúra mindig a legjobb nagykövete volt annak, hogy a régióról beszéljünk” – fogalmazott Soós Zoltán, a Maros megyei múzeum igazgatója, az RMDSZ megyei szervezetének kulturális alelnöke, hozzátéve, a Székelyföld Napok programjában gazdag és színes a felhozatal, ami által a román közösség tagjai is megismerkedhetnek a magyar kultúrával, hagyományokkal, szokásokkal.

Az egyik legkiemelkedőbbnek ígérkező rendezvénynek az a DVD-bemutató ígérkezik, amely a marosvásárhelyi Kultúrpalotát ismerteti. Katyi Antal operatőr munkáját október 17-én 19 órakor a Kultúrpalota nagytermében mutatják be, a szervezők a diákokra is szép számban számítanak.

Csép Andrea, a megyei nőszervezet elnöke tájékoztatása szerint Erdőszentgyörgyön rendkívüli nőkonferenciát tartanak. A résztvevők elsősorban tapasztalatcserére és számos olyan előadásra számíthatnak, amely érdekfeszítőnek ígérkezik a három megyéből érkező székely nők számára. Gergely Orsolya családszociológus például a női szerepvállalásokról tart előadást. Szó esik a hagyományápolásról, kultúramentésről. György Ottília gasztroblogger Régi ízék a konyhában címmel tart előadást régi receptekről.

Ugyancsak rendkívülinek és újszerűnek ígérkezik a Székelyföld rally. László Róbert már 5-ik alkalommal szervez retroparádét, október 10-én, pénteken Udvarhelyre is eljutnak.  Az útvonalat a szervező nem árulta el, azt feladatként kell teljesíteniük a vezetőknek, annyit lehet tudni csupán, hogy Erdőszentgyörgyön a Rhédey-kastélynál is lesz egy pihenő. A szervezők 65-70 autóra számítanak, az összrendezvényen ennél is többre, 100-110 autóra.

A Marx József Fotóklub rendezvényeit a sajtótájékoztatón Both Gyula ismertette, a Maros Művészegyüttesét Barabási Attila Csaba. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?