Irodalmi Nobel-díj: Nádas és Cărtărescu versenyben

Egy a tizenöthöz az esélye annak, hogy Kertész Imre 2002-es díja után ismét magyar Nobel-díjast köszönthessünk – legalábbis a fogadóirodák szerint. Csütörtökön, kelet-európai (erdélyi) idő szerint 14 órakor a Svéd Királyi Akadémia bejelenti a díjazott nevét, az esélyesek között ezúttal is ott szerepel a magyar Nádas Péter és a román Mircea Cărtărescu neve.

Nádas Pétert már évek óta – leginkább a Párhuzamos történetek című regény 2011-2012-ben kiadott német és francia fordításainak sikere miatt – emlegetik az irodalmi Nobel-díj fő esélyesei között. A fogadóirodák szerint is lehetséges a magyar író idei díjazása, az egyik iroda, a  Ladbrokes szerint 1:15 Nádas sikerének esélye. Ugyanez a fogadóiroda Mircea Cărtărescu esélyeit 1:26-ra tippeli, ezzel Milan Kundera, Thomas Pynchon, Cees Nooteboom és a legendás dalnok, Bob Dylan díjazásának valószínűségével van egy sorban a román író.

A legesélyesebbek: egy kenyai és egy japán író

A legnagyobb esélyes azonban – legalábbis a fogadóirodák szerint – a kenyai Ngugi wa Thiong'o. Már 2010-ben is ő volt a díj fő várományosa, akkor azonban Mario Vargas Llosa részesült az elismerésben. A kenyai író a magyar olvasók körében kevésbé ismert, művei magyar fordításban legutóbb a hetvenes években jelentek meg.

Az írót egyik drámája miatt politikai okokból 1977-ben letartóztatták, majd a börtönben WC-papírra írta az egyik leghíresebb regényét, az Ördög a keresztent. Pályája kezdetén angolul publikált, de később áttért a kikiju törzs nyelvére, ma már saját maga fordítja regényeit angol nyelvre. Jelentőségét sokan Nelson Mandelához hasonlítják, egész életművében az afrikai államok kulturális önállóságáért harcolt, és elvetette a gyarmati örökséget.

Thiongo'o-hoz hasonlóan a magyar nyelvterületen is népszerűnek számító japán író, Murakami Haruki díjazása sem lenne nagy meglepetés. Haruki bejelentése esetén is csak ötszörös pénz érné a tippelők markát. Haruki művei folyamatosan megtalálhatóak a magyar könyvesboltok polcain, utoljára 2013-ban adták ki magyarul A színtelen Tazaki Cukuru és zarándokévei című művét.

Harminchat új név

Még februárban derült ki, hogy meglepően sok, harminchat új név szerepelt a díjra ajánlottak listáján. A Svéd Akadémiához végül 271 ajánlás futott be, néhány írót azonban többen is jelöltek. A jelölési folyamat első lépéseként a bizottság minden szeptemberben 600-700 szervezetet vagy személyt kér fel levélben, hogy tegyen javaslatot a 2014. évi díjazott személyére. Áprilisban ezt a létszámot szűkítik húszra, majd októberben már csak öten maradnak versenyben.

Az Akadémia csütörtökön jelenti be az irodalmi Nobel-díjas nevét, aki decemberben ünnepélyes keretek között veheti át az elismerést.

Kimaradt?