Bizarr performansz: fukushimai leves mint művészeti alkotás

Két japán művész Fukushimában termesztett zöldségekből készült levest kínál a látogatóknak az idei Frieze Művészeti Vásáron, Londonban.

A leves fő összetevője a fukushimai jégcsapretek, amit azon a területen termesztettek, ahol 2011 márciusában egy hatalmas földrengés és a katasztrófát követő cunami tönkretette a helyi atomerőművet. Az erőműből nagy mennyiségben kijutott radioaktív anyagok több tíz kilométeres távolságig beszennyezték a környezetet.

Ei Arakawa és testvére, Tomoo, akik az Egyesült Testvérek (United Brothers) művésznéven ismertek a a fukushimai régióban születtek és nőttek fel. Performanszuk az Ambivalens íze van a levesnek? (Does This Soup Taste Ambivalent?) címet viseli, és a páros szolidaritását szeretné kifejezni azok irányában, akiket közelről is érintett a nukleáris katasztrófa. A tervek szerint édesanyjuk is Japánból Londonba repül majd, hogy elkészítse a nagy mennyiségű levest a művészeti vásárra.

A művészek kihangsúlyozták, hogy a leves nem veszélyes és semmilyen következményekkel nem jár az elfogyasztása. Biztosították a Frieze szervezőit, hogy a zöldségeket a Japán Földművesek Egyesülete bevizsgálta, és nem találtak bennük a szennyezettségre utaló jeleket. „Repülővel érkeznek a zöldségek. Tesztelték őket, biztonságosak, de természetesen a pszichológiai korlát fennáll velük szemben" - mondta el Matthew Slotover, a Frieze igazgatója a The Independentnek.

„Az étel, mint ajándék a vendégszeretet, a megosztás és az emberség esszenciáját jelképezi. Mégis, a United Brothers által kínált levest átszövi a konceptuális lehetőség, hogy radioaktív" - mutatják be a projektet a londoni művészeti vásár katalógusában.

A művészek az október 15-től 19-éig tartó Frieze Art Fairen minden nap ingyen osztják a levest. Kérdés, hogy ki fog kérni belőle?

Kapcsolódók

Kimaradt?