Két új nukleáris reaktor épülhet

A NucNet.org megszellőztette, hogy a China Nuclear Power Engineering Companyval (CNPEC) írt alá megállapodást a cernavodai atomerőmű. Két új reaktor épül a meglévők mellé a „kizárólagos és kötelező érvényű” megállapodásnak köszönhetően – írja a hvg.hu.

A Candu Energy tájékoztatása szerint a Cernavoda-3, illetve Cernavoda-4 blokk a telephelyen jelenleg üzemelő két blokkhoz hasonlóan Candu 6-os típusú lesz, de azoknak már egy olyan továbbfejlesztett változata, mely megfelel a jelenlegi biztonsági előírásoknak (ide értve a Fukushima utáni változásokat is). A megállapodás szerint a Candu Energy (mely a kanadai SNC-Lavalin vállalatcsoport része) leszállítja a reaktorokat a Societatea Nationala Nuclearelectrica vállalat részére, és az erőművet a CNPEC építi.

Jelenleg két nukleáris blokk termel villamos energiát, a Cernavoda-1 1996 decembere, a Cernavoda-2 2007 októbere óta termel kereskedelmi céllal. A telephelyre eredetileg öt Candu reaktort terveztek, de a '90-es években a forráshiány, majd pedig az áram iránti kereslet esése miatt az építkezést felfüggesztették, és már csak a két blokkal tervezve, azok építésének befejezésére összpontosítottak.

Kimaradt?