Diákszínjátszás: szépen érik a Csalamádé Csaracsóban

Javában zajlik a Csalamádé diákszínjátszó tábor Csíkcsaracsóban, a gyergyószentmiklósi Szín-kron csoport szervezésében. A diákszínjátszó csapathoz idén aradi és marosvásárhelyi csapatok is csatlakoztak, ők együtt készítenek el egy előadást, mellyel hosszú turnéra mennek, Gyergyószentmiklóstól Aradig hat helyszínen mutatják meg munkájuk termését.

„A csalamádé receptje egyszerű: vegyünk jó alapanyagokat (gyergyói, budapesti, marosvásárhelyi és aradi résztvevőket), jól keverjük össze (mondjuk Csaracsóban), aztán hozzáadjuk a szervezőket, végül megfűszerezzük játékokkal, majd nincs más dolgunk, mint figyelni, hogy érik össze, hogy lesz az egészből (nagybetűs) Csalamádé. Közepes bonyolultságú, három hét alatt elkészíthető recept.” – jellemzik a tábort a szervezők.

Csalamádéban érlelődnek a diákszínjátszók

Augusztus 4-én, hétfőn kezdődött a Csalamádé tábor, a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ, a Szín-kron csoport, az aradi Kölcsey Színpad és a marosvásárhelyi Artecotur Egyesület közreműködésével. A résztvevő csapatok mindegyike külön-külön már számos táborban részt vett, de ez az első alkalom, hogy mondhatni a teljes Maros mentéről diákok egy csoportja együtt táborozik.

A három hetes tábor három részben hangolja a táborlakókat az együttlétre. Első héten a Csíkcsicsóhoz tartozó Csaracsót az ismerkedési folyamat színterére használják, amikor a tábor első hetében erőnléti és színpadi gyakorlatokat végeznek, néptáncoktatásban részesülnek. Ez az összeérés folyamatának alapfázisa, amely ráhangolja a diákokat a következő hét  munkájára, amikor konkrétan elkészül az előadás. Ennek helyszíne Gyergyószentmiklós, ahol a Figura Stúdió Színház jóvoltából a csapat birtokba veheti a Bocsárdi A. Gabriella stúdiótermet és itt zajlik majd a színpadi munka: egy hét alatt összeáll egy produkció, amellyel turnéra indulnak a résztvevők.

A harmadik szakasz már a kemény munka még keményebb része, amikor a diákszínjátszók olyan szinten is belekóstolhatnak a színházi életbe, hogy a bőrükön tapasztalják meg a turné hangulatának derűs és borúsabb részleteit. Az elkészült előadás bemutatója a Gyergyószárhegyi falunapok keretén belül lesz augusztus 17-én, majd minden nap új helyen fognak állomásozni: Csíkcsicsóban, Gyergyóban, majd a Partiumi Kisiratoson, Kisperegen, Zimándon, legvégül pedig Aradon.

Ha tudná, mivel jár, mindenki diákszínjátszó szeretne lenni

Kolozsi Borsos Gábor színművész, a Csalamádé tábor egyik szervezője, a Szín-kron diákszínjátszó csoport vezetője úgy látja, a táborokban a különböző csoportok találkozása, a diákok közötti együttműködés teret ad a fiatalok készségeinek fejlesztésére, látókörük szélesítésére, illetve egymás nézőpontjainak megismerésére, elfogadására.

A gyergyószentmiklósi előadás-készítő hét alatt egy aktuális és kényes témát fognak boncolgatni a fiatalok: a pénz alapú fogyasztói társadalom hatását az emberek közötti kapcsolatokra. Ez a folyamat lehetőséget ad olyan kérdések megfogalmazására is, melyek a szegénység és gazdagság kontrasztján alapulnak, legyen szó a pénz által befolyásolt emberi viszonyrendszerekről és alakulásaikról, valamint a pénz hatásáról az emberségre, legalábbis így tervezi mindezt Faragó Zénó, a rendező. Az ő munkáját segíti majd Bilibók Attila színművész, aki a mozgás eszközeivel barátkoztatja meg az ifjú színjátszókat, valamint Szabó Janka színháztudomány szakos hallgató, aki az improvizációs gyakorlatok dramatizálásában vállalt szerepet.

 A Hargita Megye Tanácsánál elnyert pályázat létrejöttét támogatta a Gyergyószentmiklósi Művelődési Központ, a partnerek sorát gyarapítja még a gyergyói Figura Stúdió Színház, a marosvásárhelyi Artecotur egyesület, az aradi Kölcsey Színpad, az Arad megyei RMDSZ, Kisiratos polgármesteri hivatala, Csíkcsicsó önkormányzata és a nagyenyedi Mobis Al panzió is valamint GKL reklámiroda és a Server Kft.

Kimaradt?