Felén túl a 19. Minimum Party alkotótábor (GALÉRIA)

Több mint öt napja kezdődött el a 19. Minimum Party alkotótábor és szakmai fórum a Hargita megyei Kászonaltíz mellett, a Tiszás patak torkolatánál. Az idei alkotótábor kérdésfelvetése a körül/belül ellentétpárra, illetve átvitt értelmére (körülbelül) irányul.

Dokumentumfilm készül a műhelyekről

Jelenleg kalákában épül az alkotótábor helyszínén a filagória, amit az építész műhely résztvevői gondoltak ki Jakab Csaba (Budapest) irányításával, társultak hozzájuk a vizuális műhelybe bejelentkezők is. A Kocsis Andrea és Lukács Ádám (Miskolc) vezetésével működő táncműhely megtartotta beavató bemutatóját a tábor elején „csűrdöngölt” padlón az erdei házban.

Készül a Rimóczi István / Bélaműhely (Budapest) vezetésével működő zeneműhely litofonja és xilofonja, a Fogarasi Gergely (Budapest) vezette filmes műhelyben megvolt a terepszemle, a szereplőkeresés és összeálltak a forgatókönyvek, túl vannak három nap forgatáson és folyamatban van egy pszicho-triller, egy videoklip, illetve két rövidebb szkeccs megvágása.

A Kalló Angéla (Kolozsvár) vezette fotóműhelyben ezúttal mellőzték a fényképezőgépek használatát, készült egy sötétkamra és sok-sok absztrakt fonogram. Szőnek és fonnak a Végh Éva és Czirják Szilárd (Kolozsvár) vezette kézműves műhelyben, már a föld haja is befonva a tábor területén, és a Juhász Kristóf (Szentendre) irányításával működő irodalom műhelyben személyes mítoszokból drámai történetek szövődnek, ráadásul naponta tart bemutatót a Szabó Attila / Élboy (Miskolc) egyszemélyes kísérleti színház műhelye.

A filozófia műhely vezetője, Pálfalusi Zsolt (Budapest) pedig mindvégig esztétikai és művészetelméleti megközelítésekbe vonja be a táborlakókat. Minderről Schneider Tibor (Kolozsvár) irányításával filmes dokumentáció készül.

Előadások tarkítják a műhelymunkát

Az alkotóműhelyek gyakorlatibb jellegű tevékenysége kiegészül a késő délután és esténként sorra kerülő szakmai fórum vetítéses előadásaival és beszélgetéseivel, amelyek a tábori tematika elméletibb jellegű megközelítésére, valamint a műhelyvezetők eddigi munkáinak bemutatására teremtenek lehetőséget.

Az idei előadók: Fekete Zsolt, Jakab Csaba, Korodi Szabolcs, Pálfalusi Zsolt, Pető Hunor, Rimóczi István / Bélaműhely, Selyem Zsuzsa, Vágvölgyi B. András szakmai fórum keretében zajló, vetítéssel egybekötött előadásaival egészül ki. Az alkotóműhelyekben készült filmeket, fényképes összeállításokat és produkciókat még a tábor idején megtekintheti a mintegy 110 tábori résztvevő.

A Szent Tehén felismerése

„Honnan ismerjük föl a Szent Tehenet? Olyan, mint egy közönséges tehén. Talán csak az benne a különös, hogy két öregasszony hajtja egyszerre a szekéren. Ki egyik, ki másik oldalról csapkodja a tehén farát, ezért aztán a szekér erre-arra imbolyog. Az öregasszonyok úgy kacagnak ezen, hogy majd' leesnek a bakról. Kik ezek az asszonyok? Ki a tehén? Ki a vessző? Ki a gyeplő? S mi a szekér? Talán rég volt fáraók harci szekere? Az Illésért küldött tüzes szekér? Apolló Napszekere? Mindannyian ezen a szekéren ülünk itt, Kászonokban, a tűz körül. A tűz körül, minek napi újjáélesztésében mindenki részt vesz. Ahogyan a vízhordásban, vagy a favágásban is. Alázattal ügyelünk az elemi lények működésére. Közben próbáljuk úgy megélni mítoszaink, hogy túl is éljük őket. Kicsit fáradt vagyok, de lassan átesem a holtponton, mondom Hegedűs Bélának. A Hold állása miatt van, felel Béla. Tehát a Holdponton esünk át. Faragó Balázs éjszaka ébreszt, hogy elkérje rózsafüzérem a filmesműhely forgatásához. Csak éjszaka jók a fények. Márkus Babarossa János elhozza verseskötetét, mit még tavaly ígért. A gyermekekkel dinoszaurusznyi szarvasbogarakra vadászunk a nedves fűben. A medvék még nem vitték el a fogkeféket. A kígyók már előre köszönnek. A legrosszabb, ami történhet velünk, hogy olyan jó, mint tavaly. És a java még hátra van.” - fogalmazta meg tábori gondolatait Juhász Kristóf, az íróműhely vezetője.

Kimaradt?