Japán film lett a moszkvai filmfesztivál fődíjasa

Kumakiri Kadzujosi japán filmrendező Vatasi no otoko (Férjem) című filmjének ítélte oda a zsűri a 36. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztivál fődíját. A fesztivál nagyfilmes versenyprogramjába 16 alkotás, köztük izraeli, lengyel, török, japán, görög, holland, ukrán és német film versengett. A 40 éves japán filmrendező műve egy férfi és fogadott lánya kapcsolatát meséli el.

A film férfi főszereplője, Aszano Tadanobu elnyerte a legjobb férfi alakításért jó díjat. A legjobb rendezőnek járó díjat a neves orosz filmrendező, Valerija Gaj Germanika kapta Da is Da (Igen és igen) című filmjéért, amely egy általános iskolai tanárnő és egy fiatal alkoholista képzőművész viszonyáról mesél. Ennek a filmnek ítélték oda a nemzetközi filmkritikusok (FIPRESCI) díját is.

A legjobb női alakítás díját Natalja Polovinka ukrán énekesnő, színésznő kapta. A legjobb dokumentumfilmnek a lengyel Jan Matuszinsky Mély szerelem című alkotását ítélte a zsűri.

A 36. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválon, amely június 19-én nyílt meg az orosz fővárosban, 397 filmet mutattak be, ám mintegy 750 film jelentkezését visszavonták készítői a szemléről Oroszországgal szembeni büntetőintézkedés gyanánt az orosz-ukrán válság moszkvai kezelése miatt.

Kimaradt?