23 ezer műalkotás kerül múzeumba az elhunyt Samsung-elnök hagyatékából

Mintegy 23 ezer műalkotás kerül az októberben elhunyt milliárdos, Lee Kun-hee hagyatékából dél-koreai múzeumokba, közölte a Samsung cégcsoport, amelynek az elhunyt üzletember az elnöke volt. A hátrahagyott vagyonból több száz millió dollárt orvosi célokra ajánl fel a család, írja az Artnews.com.

Az összesen 20 milliárd amerikai dollárra becsült örökség után egyébként borsos adót is kell fizetnie a családnak, mintegy 10,8 milliárd dollárt. Attól tartva, hogy a jelentős műgyűjteményt a család elidegeníti és elkerülhet az országból, több politikus és művészeti szférában dolgozó szakember lobbizott azért, hogy az állami intézményeknek adományozott műalkotásokkal váltsák ki az adót, de ez végül nem valósult meg. Az odaadományozott gyűjtemény után viszont nem kell örökösödési adót fizetni.

A múzeumoknak adományozott műkincsek közül több mint 20 ezer hagyományos koreai műalkotás, ezek a szöuli Koreai Nemzeti Múzeumba kerülnek, továbbá több mint 1200 modern és kortárs alkotás kerül a Modern és Kortárs Művészetek Nemzeti Múzeumába, amelynek négy helyszíne van az országban. Utóbbiak között Claude Monet, Salvador Dalí, Paul Gauguin és Pierre-Auguste Renoir művek is vannak. Az adományból 2021 második felében vándorkiállítást szerveznek. Emellett kisebb városi múzeumoknak is jut a hagyatékból.A Samsungnak két múzeuma is van Dél-Koreában, az egyik a Leeum nevet viseli | forrás: Wikipedia

A Lee Kun-hee, a családja és a Samsung cégcsoport birtokában levő műalkotások valós számát rejtély övezi. A cégcsoport kulturális alapítványa működteti a Leeum és a Hoam múzeumokat, szintén jelentős műgyűjteménnyel. Lee Kun-hee felesége, Hong 2017-ben mondott le a Leeum múzeum igazgatói posztjáról, amikor fiúkat Lee Jae-yongot korrupció miatt letartóztatták. Januártól Lee Jae-yong, aki a Samsung cégcsoport de facto vezetője volt apja visszavonulása után, 30 hónapos börtönbüntetését tölti.

Kapcsolódók

Kimaradt?