Alter-Native: seprűs performance és meglepetésfilm a megnyitón

Csütörtökön este hivatalosan is megnyílt az Alter-Native 21. Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál. A Kultúrpalota nagytermében Sipos Levente fesztiváligazgató jelentette be, hogy a fesztivál egy szombatra ígért, de már csütörtökre elkészült meglepetés-filmmel tiszteleg a 100 éves Kultúrpalota előtt. A filmet, amely a Kultúrpalotát mutatja be, kolozsvári és marosvásárhelyi filmesek készítették – mondta Sipos Levente.

A hivatalos megnyitón a nézőtér első soraiban ültek a zsűri tagjai: Halil Efrat filmrendező, vágó, a jeruzsálemi Sam Spiegel Film És Televíziós Főiskola adjunktusa, Gergely Zsuzsa újságíró, a Kolozsvári Rádió művészeti műsorának szerkesztője, Mihai Mardare romániai teatrológus-filmszakember, Milauzic Bence filmrendező, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem adjunktusa, Paul Negoescu filmrendező, producer, a bukaresti I.L.Caragiale Nemzeti Színház- és Filmművészeti Egyetem tanársegédje, Papp Gábor Zsigmond Balázs Béla-díjas filmrendező, Chaim Sharir producer, az Európai Filmakadémia tagja, a jeruzsálemi Sam Spiegel Film és Televíziós Főiskola adjunktusa, Radovan Sibrt filmrendező, producer Csehországból.

A megnyitót követően a nagyteremben levetítették Papp Gábor Zsigmond A Mándy-hagyaték című kisjátékfilmjét, a főszerepben Lohinszky Loránddal. A vetítést követően a Kultúrpalota előcsarnokában A seprű összefog című performance bemutatójára került sor, majd Luiza Zan és Gáspár Álmos koncertjével folytatódott a műsor, végül Radu Jude Mindenki a mennybe megy című játékfilmet tekinthette meg a közönség.

A versenyprogram ma délután 14 órától folytatódik, a kisteremben dokumentumfilmeket vetítenek, 20.20-kor a B5 Stúdióban Couleur Local 2 címmel kiállítás nyílik a fesztivál kiegészítő programjaként.

20.45-kor kezdődik a Kultúrpalota nagytermében a magyarországi Alapi Band koncertje, azt követően pedig Szabó István Az ajtó című játékfilmjét vetítik 22.25-től.

Kapcsolódók

Kimaradt?