Lohinszky Lorándra emlékeznek az Alter-Native filmfesztiválon

Három film műsorra tűzésével tiszteleg az erdélyi színjátszás nagy mestere, Lohinszky Loránd emléke előtt az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál. Az idén júniusban 89 évesen elhunyt érdemes művész és egyetemi tanár nevéhez számtalan nagy színházi és filmalakítás fűződik. Utóbbiak közül három elevenedik meg a november 6-10. között zajló szemlén, amely az Apám néhány boldog éve, A Mándy-hagyaték, és a Nincs idő című filmeket foglalta bele programjába.

Az Apám néhány boldog éve című filmdrámát 1977-ben rendezte Simó Sándor, a neves színművész pedig egyik legemlékezetesebb alakítását nyújtja ebben. Török János vegyészmérnököt eleveníti meg, aki a II. világháborút követő első békenapokban nekilát egy szérum kikísérletezéséhez, az új társadalmi rend azonban nem támogatja a magánvállalkozását. A film révén szoros barátság alakult ki a rendező Simó Sándor és Lohinszky között, így előbbi gyakran látogatott Marosvásárhelyre, és nem csak a Művészeti Egyetemnek (ahol Lohinszky Loránd tanított) lett közeli barátja, hanem az Alter-Native filmfesztiválnak is, hiszen éveken át elmaradhatatlan tagja volt a zsűrinek.

Az idei zsűri egyik tagja, Papp Gábor Zsigmond rendezte A Mándy-hagyaték című rövidfilm 1998-ban készült, és a háború utáni magyar próza egyik legjelentősebb alakjának, Mándy Ivánnak a tárgyi hagyatékát mutatja be. Az alkotásban többek között inzerteket láthatunk Lohinszky Loránd szerepeiből.

Az 1972-ben készült, Nincs idő című filmben szintén főszerepet játszik Lohinszky. Kósa Ferenc alkotása az 1920-as évek végére vezet vissza, és egy „mintabörtön” hétköznapjait mutatja be.

Lohinszky Loránd munkásságát számos elismeréssel, díjjal jutalmazták, amelyek közül a legjelentősebbek a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje (1995), a Magyar Művészetért Emlékérem (1996), az UNITER-életműdíj (2000), a díszdoktori cím az Országos Színházi és Filmművészeti Egyetemen, (Bukarest, 2005), a Románia Csillaga tiszti fokozat (2005).

Kapcsolódók

Kimaradt?