Alter-Native: lejárt a határidő, kezdődik az előzsűrizés

Szeptember 21-éig, azaz szombatig lehetett benevezni a versenybe szánt filmeket a 21. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválra, amelyre november 6–10. között kerül sor a marosvásárhelyi Kultúrpalotában. A határidőig 899 nevezést regisztráltak, és ez idáig csaknem 480 beérkezett alkotás adatait dolgozták fel a szervezők, akik szerint azonban a még feldolgozásra váró filmek mellé – legalábbis az előző évek tapasztalata alapján – a hét elején még biztosan érkeznek rövidfilmek, amelyeket az utolsó pillanatban postáztak (hiszen a megadott határidő a postai bélyegző dátumára vonatkozik).

Ezután az előzsűri dolga lesz eldönteni, hogy a benevezett kisjáték-, kísérleti, dokumentum- és animációs filmek közül melyek kerülnek be a fesztivál versenyprogramjába. Ebben az évben Durst György producerre (Magyarország), Radu Vasile Igazság vizuális művészre, rendezőre, Schneider Tibor rendező-operatőrre és Marcel Ţintar film- és színházi rendezőre hárul a feladat, hogy szeptember 25. és 29. között – maratoni filmnézést követően – összeállítsák a 21. Alter-Native versenyprogamját. A beválogatott filmek listája ezúttal is megtekinthető lesz majd a szervező Maros megyei MADISZ weboldalán, a www.madisz.ro-n.

Idén Izrael tölti be az utóbbi években megszokott díszmeghívott szerepét. A díszmeghívottnak szentelt programból ezúttal nagy valószínűséggel elmaradnak a hosszúfilmek, ezt a hiányt azonban különleges zenei programmal próbálják pótolni a szervezők. Nem utolsósorban pedig két – még nem nevesített – izraeli tagja is lesz az idei Alter-Native nagyzsűrijének. A fesztivál díjairól döntő ítélőbizottságban foglalnak majd helyet továbbá Miklauzic Bence és Papp Gábor Zsigmond rendezők Magyarországról, Tudor Giurgiu és Paul Negoescu rendezők, illetve Gergely Zsuzsa rádiós szerkesztő Romániából, valamint Radovan Sibrt cseh rendező.

A Maros Megyei Tanáccsal kötött együttműködési szerződés értelmében az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál idén részét képezi a Kultúrpalota fennállásának 100. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi rendezvénysorozatnak. Így a filmmustra kínálatában több olyan programpont is szerepel majd, amely a város szimbólum értékű épületével és annak jeles ünnepével kapcsolatos.

A fesztivál további partnerei a marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, Izrael bukaresti nagykövetsége, a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Kulturális Központ, főtámogatói: a Román Nemzeti Filmintézet, a Kulturális és Örökségvédelmi Minisztérium, Románia Kormányának Nemzeti Kisebbségvédelmi Hivatala, az Ifjúsági és Sportminisztérium, Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala, a Bethlen Gábor Alap, a Communitas Alapítvány.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?