Két új bemutatóra készül a Yorick Stúdió

A marosvásárhelyi székhelyű Yorick Stúdió idén is két kortárs drámát mutat be a Kultúraközi párbeszéd a kortárs színház szemszögéből-V című projekt keretében.

Az egyik Ștefan Peca dramaturg Bucharest Calling című műve, amely 2006-ban született work-in-progress formában a Green Hours-beli LUNI Színházban került először a közönség elé. A magyar nyelvű premierre október 30-adikán 19:00 órától kerül sor a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Stúdió Színházában.

A Bucharest Calling öt fiatal történetét meséli el, akik magányra ítéltettek egy olyan városban (Bukarest), amely „... megbolondult. Lélegzik. Beszél. Saját élete van.” Noha a dráma hét éve íródott, az előadás a szöveg problematikájához hozzáadja a román társadalom aktuális vívódásait is.

A rendező Andi Gherghe, a látványterv pedig  Sorina Mihalache munkája.

A szereposztásban Benedek Botond Farkas, Bokor Andrea, Barabási Tivadar, Badics Petra és Kovács Károly látható.

A projekt keretben bemutatásra kerülő másik darab Székely Csaba Szeretik a banánt, elvtársak? című írása. Az eredetileg angol nyelven írt dráma – rádiójáték szövegeként - kivívta a britek elismerését a BBC Audio Drama Awards nevű megmérettetésen. A főszereplő egy londoni szanatóriumban meséli el a Romániával kapcsolatos 1989 előtti és utáni emlékeit. A szerző által átgyúrt monodráma-változat november 13-án, 19:00 órától kerül bemutatásra a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem Stúdió Színházában. Az előadás rendezője Sorin Militaru, a történetet színpadon megszólaltató színész pedig Sebestyén Aba.

Partnerintézmények: Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala, Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem

Az előadások létrejöttét támogatja az Országos Nemzeti Kulturális Alap (AFCN), a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma, az NKA (Nemzeti Kulturális Alap), a Bethlen Gábor Alap, Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala, Maros Megye Tanácsa, valamint a Communitas Alapítvány.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?