Magyar művészek és produkciók az Országos Színházi Fesztiválon

A sepsiszentgyörgyi, kolozsvári, temesvári és marosvásárhelyi magyar társulatok képviselik egye-egy produkcióval a romániai magyar színjátszást a hétvégén kezdődött Országos Színházi Fesztiválon (FNT). Az UNITER által szervezett nagyszabású szemlén koncertek, könyvbemutatók, tematikus beszélgetések keretében foglalják össze az elmúlt egy év színházi újdonságait a bukaresti közönség és a szakma számára.

A Kolozsvári Állami Magyar Színház a Tompa Gábor által rendezett Leonida Gem Session, Caragiale nyomán szabadesésben című előadással vesz részt az Országos Színházi Fesztiválon. A Leonida Gem Sessiont a fesztivál Caragiale, inevitabilul (Caragiale, a megkerülhetetlen) szekciójában kétszer játssza a kolozsvári társulat, október 29-én, kedden 17.00 és 21.00 órától, a Bulandra Színház Toma Caragiu termében.

Az előadásban Hatházi András, Bogdán Zsolt, Bács Miklós, Viola Gábor, Farkas Loránd, Balla Szabolcs, Laczkó Vass Róbert és Panek Kati látható. Az előadás díszlet- és jelmeztervezője Carmencita Brojboiu, dramaturg Visky András, a zenét Vasile Șirli szerezte, míg a színpadi mozgást Sinkó Ferenc jegyzi.

Az előadásokat követően, kedden 22.30-tól a Kolozsvári Állami Magyar Színház színészeiből álló Loose Neckties Society zenekar ingyenes koncertet tart a Le Theatre étteremben. Az eseményre a FNT Éjszakák keretében kerül sor.

Marosvásárhelyről a Yorick Stúdió és a Tompa Miklós Társulat közös előadása, Székely Csaba Bányavakság című drámája szerepel az esemény programjában. Az előadást Sebestyén Aba rendezte, az élő zenével kísért produkcióban Szakács Lászlót, Nagy Dorottyát, Ördög Miklós Leventét, Bányai Kelemen Barnát és Czikó Juliannát láthatja majd a bukaresti nagyérdemű. A Bányavakságot november 3-án délután és este játsszák.

A sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház produkciója, a Bocsárdi László rendezte Molière-komédia szintén bemutatásra kerül Bukarestben. A fösvény címszerepét Pálffy Tibor játssza, a produkció a Bányavaksággal együtt az “Alkotók és színházak az előadásban” kategóriában szerepel a műsorban október 27-é és 28-án.

A “Színészek premier plánban” tömbben kapott helyet a Gardénia. Elżbieta Chowaniec drámáját Koltay M. Gábor vitte színre a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színházban. Szereplői Tokai Andrea, Borbély B. Emília, Lőrincz Rita és Tar Mónika.

A színházi zene önálló életre keltését tűzte ki célul a The Theatre Fleas Orchestra, amely – Cári Tibor UNITER-díjas zeneszerző irányításával – az országban egyedülálló ilyen jellegű zenekarként azt szeretné bebizonyítani, hogy a színházi előadásokhoz írt muzsika önálló produkcióként is élvezhető. Koncertjükre kedden, október 29-én kerül sor az Odeon színház stúdiótermében. Az együttes tagjai: Alin Stoianovici (harmonika), Cătălin Octavian (harsona), Sánta Csaba (nagybőgő), Radu Pieloiu (dobok) şi Sorina Savii (vibrafon, ütős hangszerek), Cári Tibor (zongora).

A színházmenedzsmentről fog nyilvános szakmai beszélgetést folytatni Gáspárik Attila, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház és Ada Lupu-Hausvater, a Temesvári Nemzeti Színház igazgatója a „Sikerreceptek dialógusban” című programsorozatban.

A 23. Országos Színházi Fesztiválra október 25. és november 3. között kerül sor Bukarestben. Az esemény főszervezője a Román Színházi Szövetség (UNITER), az itt bemutatott előadásokat Alice Georgescu, a fesztivál művészeti igazgatója válogatta. A közönség huszonkét előadást láthat, melyek a 2012-2013-as évadban kerültek bemutatásra az ország különböző színházaiban.

Kimaradt?