Énekelt Versek Fesztiválja a ChocoFest-en

Hagyományteremtő céllal szervezik meg a Székelyföldön is egyedülálló, Szeptember végén címmel az Énekelt Versek Fesztiválját, amelyen az idén a 75 éve született Szilágyi Domokos költőre emlékeznek.

A Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa program részeként megvalósuló rendezvénysorozat ebben az évben az első Chocofest – Édes Székelyföld című székelyföldi csokoládéfesztivál keretében zajlik szeptember 27-én és 28-án.

Tervezett program:

Szeptember 27. - péntek

19.00 KELEKÓTYA együttes (Barót)

20.00 KŐVIRÁG Együttes (Marosvásárhely)

21.00 SZABÓ BALÁZS BANDÁJA (Budapest)

Szeptember 28. - szombat

19.00 EVILÁGI együttes (Sepsiszentgyörgy)

20.00 MÁCSAFEJ zenekar (Sepsiszentgyörgy)

21.00 HANGRAFORGÓ együttes (Győr)

Az Énekelt Versek Fesztiváljának keretében a magyarországi Hangraforgó együttes a Mikes Kelemen Elméleti Líceumban (szeptember 27, péntek, 9 óra) és a Székely Mikó Kollégiumban (szeptember 27., péntek, 13 óra)  is koncertezik.

F. Sipos Bea és Faggyas László 2003 augusztusában vette fel a Hangraforgó nevet. Igényesen hangszerelt dalaikban a gitárok mellett hegedű, szoprán-, alt- és tenorfurulya, koboz, lant, mandolin, ukulele, valamint különféle ütőhangszerek is megszólalnak. Műsoraikban klasszikus és kortárs magyar költők versei egyaránt hallhatók.

Az Énekelt Versek Fesztiváljának támogatói: Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális és Ifjúsági Fővárosa, Sepsiszentgyörgy Város Tanácsa, Székely Nemzeti Múzeum, Kovászna Megye Tanácsa, Communitas Alapítvány, Park vendéglő, Tein Teázó, Mamut Copy.

SepsiSlamGyörgy: SlamNyitó Simon Mártonnal

Szeptember 29-én, vasárnap 19 órától kezdődik a Tein Teaházban a 2013/14-es évad nyitó szavalóestje. A Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális Fővárosa, a Kónya et Kónya Ponopol és a Tein Teaház szervezésében tartják Simon Márton: Polaroidok - Az elejétől a végéig című zen- és felolvasóestet.

A magyarországi fiatal slammer a Gourmand két tagjával – Gyarmati Gábor “basszusúristennel” és Dr. Táborszky Bence “szívsebésszel” – érkezik Sepsiszentgyörgyre. Az est középpontjában a jazz-soul-funky vonal és az élő szó/élő beszéd fúziója áll majd, ezúttal a szöveg a Polaroidok című verseskötet anyaga lesz.

Simon Márton új verseskötete a nagyvárosi szorongás szótára. Szélesvásznú történeteket mesél el néhány szóban vagy egy-egy mondatban, a félig kihunyt fényreklámok tömörségével. Baltával és körömollóval esik neki a nyelvnek, mintha mindig azt az egyetlen elrugaszkodási pontot keresné, ahol költészet és valóság egymásba zuhan. De miután megtalálta és megmutatta, udvariasan hátralép, és csak annyit mond: Uram, íme, a szakadék, amit rendelt – írja róla a Libri kiadó, amelynél idén jelent meg a kötet. Simon Márton 1984-ben született Kalocsán. Verseket 2004 óta publikál, első kötete Dalok a magasföldszintről címmel jelent meg 2010-ben. Fordítóként és szerkesztőként dolgozik. A József Attila Kör és a Slam Poetry Budapest egyesület tagja, zenei programszervező, szövegíró és aktív slammer.

A KultúrTeaház védnökei:

Farkas Kinga - a Cimbora folyóirat főszerkesztője

Szonda Szabolcs - a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója

Kapcsolódók

Kimaradt?