Megosztotta Magyarországot az István, a király új feldolgozása

Megosztotta az országot az István, a király új feldolgozása, amelyet kedden este mutatott be az RTL Klub, így sokan Erdélyben is megtekinthették. A közönség tapsolt, a világhálón viszont sokan estek Alföldi Róbert rendezőnek, még tüntetést is szerveznek a főpróba ellen – írja a borsonline.hu

Az új feldolgozást harminc évvel az első bemutató után, kedden a szegedi Dóm téren is bemutatták. Alföldi Róbert az előadás után a portálnak elmondta: a darab minden eddiginél aktuálisabb és nem bánja, ha vitákat generál vele. „Volt energiája az előadásnak, és a közönség is vette a lapot” – jelentette ki.

Alföldi kortárs előadást álmodott a színpadra: kortárs jelmezek helyett a szereplők mind a mai kornak megfelelő ruhát kaptak, Koppányékat például kereszttel döfték le, Nagy Feró pedig Trabanttal érkezett a színre, amelynek egyetlen díszlete egy gigantikus rozsdás vas korona volt. A modernitás is sokaknál kiverte a biztosítékot:

„Azért a magyarság egy őstörténeti pillanatát farmerben előadni, mikor is István idegen segítséggel az ellentábor vezérét meggyilkolta és az ország akkori bő harmadát kiirtotta, elég profán” – írta egy internetes hozzászóló.

Ennél azonban sokkal szélsőségesebb vélemények is napvilágot láttak a különböző honlapokon, fórumokon, volt, aki egyenesen keresztény- és magyarellenesnek tartotta a darabot, s azt is megkérdőjelezte, hogy Szörényi Levente valóban adta-e nevét a darabhoz.

Az tény azonban, hogy az előadás végén a közönség állva ünnepelt, s a modern feldolgozású új darab a Szörényi Levente–Bródy János szerzőpárost is lenyűgözte, akik szerint Alföldi új fejezetet nyitott a rockoperák történetében. „Jó ízléssel és jó intelligenciával oldotta meg” – mondta a rendezésről az előadás után Szörényi Levente.

A közönség, akárcsak a színdarab szereplői, a végletekig megosztott: az előadásért rajongók megrohanták az Aréna pénztárait, hogy már a főpróbára jegyet vehessenek, az ellendrukkerek pedig tüntetést szerveznek ellene a világhálón.

A színészi teljesítményről kevés szó esik: sokan dicsérik Stohl András, mint Koppány játékát, de aggodalmakat is lehet olvasni: „Mintha elfáradtak volna a hangszálai, az Istvánnal énekelt Elkésett békevágy című számban számomra már-már az élvezhetetlen kategóriát érintette” – írta az egyik szegedi hírportál.

Kimaradt?