Erdély legjei – Szilágy megye: a „Varrd magad a viseleted!” tanfolyam (VIDEÓ)

Cikksorozatunkban az erdélyi megyék értékeit térképezzük fel. Témaválogatásunk rendhagyó és szubjektív, magyar önkormányzati vezetők ajánlásai alapján készült. Így „Erdély legjei” közé a látványos turistacélpontok, a kulturális, építészeti örökség elemei mellé az elmúlt évek kiemelkedő gazdasági beruházásai és más megvalósításai is bekerültek. Vagyis mindazok az értékek, amelyekre a helyi elöljárók szerint a megyéjük büszke lehet.  

Mára már 14 helyszínen tartanak „Varrd magad a viseleted!” tanfolyamot Szilágy megyében. A népviseletvarrás értékes mesterségének megmentését és továbbadását célzó programról a koordinátorával, Katona Ibolyával beszélgettünk, és az egyik tanfolyamra is benéztünk. (Videó: Lepedus-Sisko Péter/Varró-Bodoczi Zoltán)

A Varrd magad a viseleted! programot Bogya Anna, az RMDSZ Nőszervezetének ügyvezető elnöke álmodta meg 2019-ben. A Csoóri Sándor Alaphoz pályázott, hogy megvalósíthassa elképzeléseit. Vagyis azt, hogy népviseletvarró tanfolyamokat indítsanak Szilágy megyében a hagyományápolás iránt érdeklődőknek.

A projekt eredetileg három települést foglalt magába. Viszont néhány hónap alatt akkora népszerűségnek tett szert, hogy kibővítették: ma már a 14. helyszínen tartanak népviseletvarró tanfolyamot a megyében. A Maszol stábja Szilágysámsonban tekintette meg „élőben”, hogyan zajlik az oktatás.

A község alpolgármesterétől, Veres Gábortól megtudtuk, a tanfolyamok résztvevőit nem csak a varrásoktatás vonzza, hanem a hangulat is. Jómaga eleinte azt hitte, hogy nőknek szól a projekt, de szívesen fogadták őt, és varrt is a feleségének egy népviseletet. „Az egyik kezem be volt kötözve. Mindenki segített, ahogy csak tudott, hiszen nem könnyű fél kézzel, nulla varrástudással elkészíteni egy népviseletet az alsószoknyától a mellényig, minden csipkével és farkasfoggal együtt” – magyarázta az alpolgármester.

Az ötlet annyira megtetszett más régióknak is, hogy Szatmár, Maros és Bihar megyére is ki szeretnék terjeszteni. A tanfolyam megszervezése úgy zajlik, hogy minden településen felkeresnek egy olyan személyt, aki ismeri a helyi viseletet és meg is tudja azt varrni, és az ő irányítása alatt tanulnak az érdeklődők. Egy hónapon keresztül heti kétszer-háromszor gyűlnek össze, és ahogy telnek a hetek, sorra elkészítik a népviselet egy-egy darabját. A részvételhez nem szükséges semmilyen előzetes varrástudás, amint azt az alpolgármester esete is bizonyítja.

Az elkészített ruhadarabok nagyon változatosak. Van olyan falu is a Szilágyságban, ahol még felvétel sincs az egykori helyi népviseletről, így saját maguknak találtak ki egyet, szilágysági motívumokkal. Azóta azt tartják a falu viseletének, mindenki büszkén hordja, és hosszú idő óta először van újra népviseletük – mondta el a program koordinátora.

Eddig 390 ruha készült el, és amint Szilágy megyében befejezik a női viseletek varrását, a férfi viseletek következnek. A programhoz csatlakoztak debreceni szakemberek is, akik dokumentálják a viseleteket, és mivel még nem létezik olyan kiadvány, amely összegyűjtené ezeket, azt tervezik, hogy a projekt végére elkészítik azt. A népviseletekből kiállítást is terveznek, ugyanis minden településen a résztvevők egy ruhát a Szilágy Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanácsnak ajándékoznak, kiállításra.

A projekt célja, hogy az idősebb generáció átadja a tudását a fiatalabbnak, és hogy a fiatal nemzedék megtanulja a helyi népviselet varrásának folyamatát – mondta Katona Ibolya. Arra biztatnak, hogy mindenki bátran hordja a népviseletet, akár évzáróra vagy templomba, és megmutatják, hogy a népviselet még ma is lehet divatos. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?