Ezért nem mond se bűt, se bát a kultúraszervezőknek a miniszter

A román alkotmány nem tette lehetővé, hogy hosszú távú programot dolgozzanak ki a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások fokozatos enyhítésére, a kultúra területén csak egy hónapra előre lehet tervezni a pandémia idején – mondta Bogdan Gheorghiu kulturális miniszter a News.ro szerint.

Más európai országokban korábban kezdődött a járvány, és ezért a kulturális szektor támogatásával kapcsolatban is hamarabb léptek, magyarázta a tárcavezető azt, hogy miért van még mindig a tetszhalál állapotában a romániai kulturális élet.

Mint mondta, a kulturális minisztérium három hete javasolt egy menetrendet a kulturális intézmények újraindítására, és jelenleg az egészségügyi minisztériummal tárgyalnak az enyhítés feltételeiről. „Nyugaton két-három hónapra tudtak előre tervezni. Itt sajnos megkötötte a kezünket az alkotmány, a kormány ugyanis nem rendelhetett el intézkedéseket és határidőket csak a szükségállapot, majd a veszélyhelyzet idejére, azaz egy-egy hónapra” – mondta.

„Ahhoz, hogy a kormány által kiadott jogszabály június 15. után is érvényes legyen, törvénytervezetet kell benyújtani a parlamentbe, amit meg is tettünk. Ha a parlament elfogadja, és törvényerőre lép, a rendezvényszervezők tudni fogják, hogy szervezhetnek-e ezer főnél nagyobb közönségnek eseményeket, vagy sem” – részletezte a tárcavezető.

Független alkotóknak írtak ki pályázatot

Bogdan Gheorghiu felhívta a figyelmet a március végén indított Acces Online nevű programra. A független alkotókat célzó pályázatra május 30. és augusztus 31. között, kizárólag online zajló projektekkel lehetett jelentkezni. A tárcavezető szerint több mint 600-an jelentkeztek, ebből 270 felelt meg a kritériumoknak. Mint mondta, elképzelhető, hogy még ebben az évben újra kiírják a pályázatot.

Hozzátette, hogy a művészeknek nyújtott támogatás a veszélyhelyzet idején is folytatódik. Megjegyezte, hogy a független szektorról nem volt semmilyen nyilvántartása a minisztériumnak, ezért sok egyeztetés, találkozó után sikerült képet kialakítani róla. „A független kulturális szektor a kultúrpolitika fekete bárányának látja magát, és én meg akartam változtatni ez a véleményt. Már félúton vagyunk” – fogalmazott.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?