banner_qpmMZsMg_970x250 eurotrans.webp
banner_PT5K3wNG_728x90 eurotrans.webp
banner_kNLLfvE0_300x250 eurotrans.webp

120 éves Tűzoltótorony – óriás falfestménnyel emlékeznek az évfordulóra Szatmárnémetiben

Két ikonikus, korabeli fotó montázsa került a szatmárnémeti Tűzoltótorony parkját határoló falra.

A szatmári megyeszékhely szimbóluma, ikonikus épülete a Tűzoltótorony, amely amellett, hogy turisztikai látványosság, az azt körülölelő park a szatmári tavasztól őszig tartó fesztiválidőszak egyik hagyományos helyszíne is. Itt tartják a Samfest Jazz and Wine dzsesszfesztivált, a World Music Festival világzenei fesztivált, a Partiumi Magyar Napok sok bábelőadásának és koncertjének a helyszíne, de rendszeresen koncertezik itt a Dinu Lipatti Állami Filharmónia és tart családi napot a Harag György Társulat Brighella Bábtagozata.

Fotók: Czinzel László

Mondhatni: a Tűzoltótorony míg egy évszázada még a tűzesetek felfedezésére szolgált, most a kulturális élet egyik őre.

A Tűzoltótorony felavatásának 120. évfordulója alkalmából a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal és a G. M. Zamfirescu Kulturális Központ karbantartási javításokat végzett, és egy falfestményt készíttetett a Dr. Fátyol Rudolf parkban található falra. A kép két ikonikus fénykép kollázsa: egy 1904-es, az építés időszakából származó, és egy 1908-as, az augusztusi tűzoltó kongresszus alkalmával készült fotó.

A Tűzoltótorony ünnepélyes felavatása ősszel történt, s ennek idén már 120 éve. 1904-ben, a Szatmári Egyházmegye megalakulásának 100. évfordulóján ajánlotta fel Meszlényi Gyula püspök a szükséges pénzt az épület megépítéséhez, amely – mint neve is mutatja – tűzfigyelési céllal készült. Az idő múlásával a torony elvesztette ezt a funkcióját.

Visszatekintve a kezdetekre, érdemes tudni, hogy az őrtorony az egykori városháza, az 1900-as években lebontott híres Tornyos-ház közelében épült, amelynek címere ma a Tűzoltótorony kupoláján található. Az épület múltjáról tanúskodnak még a tűzoltók által hátrahagyott emlékek. Azon a napon, amikor a tornyot mint tűzfigyelő épületet bezárták, a tűzoltók a kör alakú erkély tégláiba vésték nevüket, fontos üzenetet hagyva a jövő nemzedékei számára.

A 2005-ös felújítás után a Tűzoltótorony a Szatmárnémetibe látogató turisták, valamint a kalandvágyó helyiek fő látványosságává vált, egyeseknek kihívást jelent a torony magassága, mások kikapcsolódásként vagy romantikus helyszínként tekintenek a páratlan panorámát ígérő létesítményre.

A minarethez hasonlóan kialakított építmény méreteinél fogva vonzza a járókelők figyelmét. A Tűzoltótorony látogatóira 175 lépcsőfok megmászása vár, de megéri a fáradságot, mert a kör alakú erkélyről lélegzetelállító kilátás nyílik a városra és a Szatmári-síkságra, amely tiszta időben teljes pompájában mutatkozik meg, és a szemlélő tekintete a Máramaros-havasokig érő tájban gyönyörködhet.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?