Móricz-adaptációval nyitja az évadot a Csíki Játékszín

Parászka Miklós rendezésében tűzi műsorára Móricz Zsigmond Rokonok című regényének színpadi változatát a Csíki Játékszín társulata. A korábbi csíkszeredai színházigazgató szerint Móricz műve a mai korra vetítve is fájdalmasan aktuális.

Kányádi Szilárd, a Csíki Játékszín igazgatója a színház első idei bemutatóját megelőző sajtótájékoztatón elmondta, az 1920-as évek legvégén játszódó Móricz-regény aktuális jelenségeket, problémákat boncolgat. Az igazgató ismertette a sajtó képviselőivel Parászka Miklós rendező segítőit: Parászka Máté volt a díszlettervező, Veress Albert nemcsak az előadás zenéjét szerezte, hanem a helyszíneket megteremtő video-projekciót is alkotta, a Móricz szövegeket pedig Székely Csaba író, dramaturg igazította a darabhoz. Utóbbi tevékenységgel kapcsolatosan Kányádi Szilárd elmondta: a cél az volt, hogy „közérthető, fogyasztható módon, érzékletesen bontja ki a regény hosszú korkép leírásait”.

Parászka Miklós rendező úgy fogalmazott a darabbal kapcsolatosan, hogy egy terjedelmes, epikai mű átminősítése egy másik műfajba számos problémát vet fel. A Rokonoknak szerinte van egy olyan drámai gerince, ami „formailag és tartalmilag is színpadért kiált”. A rendező szerint a csaknem száz éve megírt műben Móricznak „metszően éles meglátásai” vannak a korabeli magyar társadalomról és nem mehetünk el a mai korra vetített párhuzamok mellett. Parászka szerint a mű „olyan társadalmi mélystruktúrák átvilágítása, amelyek nem könnyen változnak: a korrupció, a cinizmus elborítja az egész társadalmat, szó szerint és képletesen rokoni szálak mentén szerveződik korunk társadalma is”.  

A szöveggel való munkálatok során arra törekedtek, hogy a történet legyen követhető, mégis főleg az eredeti Móricz szövegekre épül az előadás, a volt igazgató szerint ezek „valósággal perzselnek”. A szöveg még a próbafolyamatok végéhez közeledve is változhat, alakulhat annak érdekében, hogy a végeredmény „valóban élményszerű találkozás legyen a nézőkkel”.

Jegyek keddtől kaphatóak a szeptember 20-i bemutatóra, valamint a szeptember 22-i második előadásra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?