Teljeskörű borzongást kínál a berethalmi horrorfilm-fesztivál

Nyolcadik éve vonzza a berethalmi erődtemplom szomszédságába a horror- és fantasztikus filmek kedvelőit a Lună Plină (Telihold) fesztivál. A szabad- és beltéri vetítések mellett koncerteket, horrorsmink-műhelyet, horror-biciklitúrát és félelmetes szabadulószobát tartalmaz az augusztus 8. és 11. között zajló program.

A szervezők közleménye szerint a válogatásban 24 nagyjátékfilm és 18 rövidfilm szerepel. A nagyjátékfilmek között vetítik Tilman Singer pszichedelikus Luz című filmjét, a ’70-es évek olasz giallói előtt tisztelgő Abrakadabrát (r.: Luciano Onetti, Nicolás Onetti), a hippikről, sámánokról és birkózókról szóló Fuck You Immortality-t (r.: Federico Scargiali), a Legyek ura történetét feldolgozó lengyel Wilkolakot (r.: Adrian Panek) és a ’70-es évek Párizsában játszódó queer thrillert, Yann Gonzalez Un couteau dans le coeur című filmjét.A 18 rövidfilm Románia mellett Kanadából, az Amerikai Egyesült Államokból, Belgiumból, Spanyolországból és Írországból érkeznek.

A Szeben megyei fesztivál két horrorklasszikus évfordulóját is megünnepli: a Rémálom az Elm utcában (Nightmare on Elm Street) 35 éves évfordulójára a pengés kesztyűs gyilkosról, Freddy Kruegerről szóló teljes filmsorozatot levetítik, emellett először mutatják be Romániában nagyvásznon Lucio Fulci 40 éve készült, felkavaró 1979-es Zombi 2 című filmjét. Emellett éjféli táncos-kosztümös vetítésen mutatják be az 1975-ös Rocky Horror Picture Show-t.

A Foley'ala feat. Irina Margareta Nistor együttes Victor Sjöström 1921-es 86 perces némafilmjéhez, A halál kocsisához (Körkarlen) szolgáltat élőzenét.A szabadtéri vetítések az evangélikus parókia udvarán és az iskolaudvaron lesznek, a beltériek pedig a kultúrotthon épületében működő egykori moziban. A rendezvényből nem hagyják ki a berethalmi erődtemplomot sem: itt lép fel Andrei Kivu Johann Sebastian Bach csellószvitjeivel, a templom orgonáját pedig interaktív audio-video installáció keretében közvetlenül szólaltathatják meg a látogatók. Jegyek és bérletek online és a helyszínen is válthatóak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?