A madarak már a spájzban vannak Susanne Bier - Madarak a dobozban / Bird Box

Bird Box egy kompetensen elkészített, tudatos alkotás, aminek a legnagyobb hibája, hogy nem öt évvel ezelőtt készült el.

A Netflix – sorozataival ellentétben – saját készítésű filmjeivel (vagy legalábbis amelyek a Netflix-logó alatt futottak) eddig rendre eléggé mellélőtt. Akkor is, amikor egy fantasy-zsarufilmet készítettek el egy rahedli pénzért Will Smith-szel, és akkor is, amikor egy kisköltségvetésű meglepetéssikernek, a Cloverfield-filmeknek szánt, meglepetésszerűen belengetett folytatást „fogadtak be”a Netflix márka védő szárnyai alá.

Így aztán az sem volt szükségszerű, hogy egy teljesen vállalható horrorral rukkolnak elő legközelebb. A Bird Box szerencsére sokkal jobb az említett két Netflix-egészestésnél. Egész egyszerűen egy kompetensen elkészített, tudatos alkotás, aminek a legnagyobb hibája, hogy nem öt évvel ezelőtt készült el (amikor a forgatókönyv első variánsa), mert így óhatatlanul hasonlítgatásnak teszi ki magát. Márpedig ha az ember horrorfilmje olyan az elmúlt években készült instant klasszikusokat idéz meg akaratlanul is, mint a Tűnj el! (Get Out) vagy a Hang nélkül (A Quiet Place), akkor azokhoz nem árt felnőnie: nem elég csak feldobnia az érdekes ötleteket, azokat a megfelelő stílusban és ritmussal is kell bemutatni.Madarak a dobozban alapötlete (mint szinte minden jó horrorfilm estében) pofonegyszerű: napjainkban, Oroszországban minden figyelmeztetés nélkül megjelenik egy riasztó öngyilkossági hullám, emberek tízezrei lesznek látszólag mindenféle külső befolyás, vírus, űrlények megjelenése nélkül öngyilkosok. A címszereplő tollas állatok a túlélők hasznos segítői, ugyanis jelzik, ha az amúgy láthatatlanul lesújtó fenyegetés közeledik. Főszereplőnk, Malorie (Sandra Bullock) egy negyvenes nő, akit nem kívánt terhességgel a „nyakán” hagyott el a párja, úgyhogy eleinte egyáltalán nem törődik a legtöbb természetfölötti eseményeket bemutató film egyik kedvenc információ-ömlesztő eszközével, a tévével és az ott futó, tőle ezer kilométerekre levő eseménysorozattal. Amikor aztán tulajdon nővére a szeme láttára önszántából egy teherautó elé veti magát, kénytelen szembenézni a láthatatlanul támadó problémával, ami olyan, kissé halálosabb formában, mint királylány a mesében: a napra lehet nézni, de rá nem. Olvasd tovább a Filmtetten!

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?