Sakálok tartanak rettegésben egy romániai falut

Sakálok tartják rettegésben a Tulcea megyei Caraorman lakóit: az elszaporodott dögevők kiásták a halottakat, megették a sertispestisben elhullott vaddisznókat, megtámadják a háziállatokat.

A horrorfilmekbe illő sztorira a tulceanoastra.ro című helyi portálban bukkantunk rá.

Néhány helybéli kereste meg a Tulcea megyei kollegákat azzal a kéréssel, hogy segítsenek abban, hogy végre felfigyeljenek a hatóságok arra, ami velük történik, mielőtt emberéletet követel helyzet.

Mint mesélték, rendkívül elszaporodtak a sakálok a Duna-deltában található Caraorman körzetében, a dögevők rettegésben tartják a kis település lakóit. Előbb levadászták a környék teljes vadállományát, utána pedig máshol néztek élelem után. Legutóbb, múlt héten csütörtökről péntekre virradóra a falu temetőjében ásták ki egy nemrég elhunyt asszony sírját. A föld eltávolítása után megpróbálták átrágni magukat a koporsón, egyelőre sikertelenül. „Egy nagynéném sírját találtuk meg kiásva, a koporsó sarkát is megrágták, de nem tudtak behatolni a tetemhez” – mesélte kétségbesetten egy helybéli asszony. Mint hozzátette: ha nem lépnek közbe a hatóságok csak napok kérdése, hogy a dögevők eljussanak a holttestekig. 

A Duna-delta természetvédelmi terület (RBDD) és az erdőgazdálkodási hatóság egymásra mutogat. Mălin Muşetescu, az RBDD kormányzója elmondta, egyelőre 57 sakált lőttek ki az afrikai sertéspestis terjedésének megakadályozása céljából, de a dögevők tömeges kilövését az erdőgazdálkodási hatóság licitje után lehet elkezdeni. A gond viszont az, hogy a meghirdetett licitre nem jelentkezett egyetlen vadásztársaság sem. 

Mindaddig, amíg a hatóságok végre elszánják magukat, hogy lépjenek, a caraormaniak rettegésben élnek. A kiéhezett vadállatok betörnek az udvarokra és elpusztítják az emberek háziállatait. Már arra is volt példa, hogy gyerekeket is megtámadták, egyelőre szerencsére nem történt ilyen típusú tragédia. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?