„Magamnak és magamért fotózok” – megnyílt Péter András első fotókiállítása Csíkszeredában

Első egyéni fotótárlatával mutatkozott be a csíkszeredai Péter András szülővárosában csütörtökön este. A szociális munkásként dolgozó amatőr fotós természetből vett témái érzékenyen reagálnak emberi, társadalmi jelenségekre és világméretű problémákra is.

A legnagyobb kiállítóterem manapság a közösségi oldal?

„Mindig élmény volt számomra a barangolás, felkutatni a természet csodáit, egyszóval szerettem és szeretem az életet. Így ismerkedtem meg már közel három éve a fotózással, amely kimondhatatlan élmény, feltöltődést nyújt számomra. Kimondottan magamnak és magamért fotózok” – vallja önmagáról Péter András.Miért pont most és itt? - tettük fel a kérdést a fotóival első alkalommal nyilvánosság elé álló Andrásnak, aki az elmúlt években Facebook-oldalán már rendszeresen jelentkezett látványos felvételeivel. A hétköznapi életben a Hargita Megyei Sürgősségi Kórház szociális munkásaként dolgozó fotós válaszában úgy fogalmazott: „Nem hiszek a véletlenekben, mindennek eljön az ideje az életben. Számomra barátom, Csomortáni Gál László festőművész adta meg azt a végső lökést, hogy merjek kiállni munkáimmal az emberek elé. Bár a legnagyobb kiállítóterem manapság a közösségi oldal, mégis teljesen más egy ilyen alkalom, amikor személyes kapcsolat alakul ki az emberek között. Egy 45 képből álló kiállításnak sokkal nagyobb a súlya, mint amikor meg van osztva kétnaponta, hetente egy-egy kép”. Természetesen értékesek és fontosak a Facebookon kapott like-ok is, ismerte el Péter András, hiszen ezáltal kaphat visszajelzést arról, megérinti-e az embereket egy-egy felvétele, átmegy-e az üzenete egy közzétett kompozíciónak.

Örömmel eltöltött szabadidő a kiégés ellen

Csomortáni Gál László festőművész a megnyitó alkalmával úgy fogalmazott: Péter Andrásnak különleges képessége van ahhoz, hogy fényképein az apró részleteket kiemelve reagáljon a világ problémáira. „Globális jelenségekre hívja fel a figyelmet egyetlen négyzetméternyi terület lefényképezésével, és ha jól megfigyeljük, van olyan kép, amelyiken szimbolikusan megjelenik magyar nemzetünk sorsa és gondja is” – mondta a képzőművész a tárlatról.A kiállított képek kapcsán Forró Erős Gyöngyvér pszichológus köszöntő beszédében elmondta: „Péter András munkája során naponta találkozik az emberi nehézségekkel, a kiszolgáltatottsággal, a szenvedéssel, a nyomorral és segítő szakemberként tudom, rendkívül fontos az, hogy tölteni is tudjuk magunkat. A hétköznapi taposómalomban hajlamosak vagyunk erről megfeledkezni és akkor jön a kiégés, amire az a megoldás, amit András csinál: az értelmesen, saját örömünkre eltöltött szabadidő”. Forró Erős Gyöngyvér szerint a kiállított felvételek egy szociálisan érzékeny ember szemén keresztül mutatják a világot. „Éppen ebből fakad az a fajta többlet, amit ezek a képek mutatnak, amivel igazán megérintik azt, aki megnézi őket” – zárta gondolatait a pszichológus.

A Lelki tükörképek című kiállítás augusztus 28-ig tekinthető meg Csíkszeredában, a Megyeháza földszinti kiállítótermében.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?