Felújítják a kolozsvári patikamúzeumnak otthont adó Hintz-házat

Megújul, ezért két évre bezár a kolozsvári Gyógyszerészeti Múzeumnak otthont adó Hintz-ház: a felújítási munkálatok előkészítése már októberben elkezdődött.

Az Erdélyi Történeti Múzeum részeként működő gyógyszerészettörténeti tárlat sorsa korábban bizonytalan volt, a tulajdonosok ugyanis visszakapták az épületet az államtól és el szerették volna adni. Az ingatlan alagsorát és földszintjét végül 2015-ben megvásárolta a városháza, és bérbe adta az Erdélyi Történeti Múzeumnak, a tárlat így régi helyén maradhat.A tulajdonos Dr. Georg Hintz, a főbérlő Erdélyi Történeti Múzeum, a tervező Planwerk építésziroda és a kivitelező Weberbau építőcég közös közleménye szerint a Főtér 28 szám alatt található, 16. században épült Hintz-ház felújítása januárban kezdődik a tartószerkezeti megerősítést célzó munkálatokkal. „Ezúton is kérjük a helyi közösség türelmét, megértését az építőtelep során előforduló esetleges kellemetlenségekért. Szeretnénk, hogy a munkálatok eredményeképpen Kolozsvár ezen egyedülállóan értékes műemléképülete, fontos kulturális intézménye visszanyerje egykori fényét, helyét a közösség életében”- írják.

A műemléképület az egykori Szent György gyógyszertár otthona volt már 1573-ban is. A kiállítás a neves erdélyi professzor, Orient Gyula (1869-1940) gyógyszerészeti kellékeket tartalmazó adományából született, amelyet először 1904-ben állítottak ki az Erdélyi Múzeum egyik termében, és amely az idők során további, a 19-20. századi Erdély gyógyszerészeti tevékenységét bemutató adományokkal gazdagodott.  Lucian V. Bologa (1892-1971), a kolozsvári Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem Orvos és Gyógyszerészet-történeti Tanszékének professzora 1954-ben hozta létre a mai kolozsvári Gyógyszerészeti Múzeumot, amely később, gyógyszerészettörténeti kollekcióként, betagozódott az Erdélyi Történeti Múzeum intézményébe.

Kapcsolódók

Kimaradt?