Fiatalos november a nagyváradi Szigligeti Színháznál

Két stúdióelőadás bemutatójával és a fiatal alkotókra fókuszáló Showcase 2018-al várja a közönséget novemberben a nagyváradi Szigligeti Színház Szigligeti Társulata.

November 11-én, vasárnap 19 órától Csehov Apátlanul, november 16-án, pénteken 19 órától pedig Marie Jones Kövek a zsebben című darabjának bemutatóját láthatják a nagyváradi Szigligeti Stúdióban, november 21. és 25. között pedig Showcase 2018 címmel a fiatal alkotók hétvégéjét tartják meg, ismertette dióhéjban a közelgő eseményeket Bíró Árpád Levente, a színház kommunikációs felelőse. A részletekről Novák Eszter, a Szigligeti Társulat művészeti vezetője, Botos Bálint a Csehov-darab és Balogh Attila, a Marie Jones-darab rendezője beszélt, utóbbi egyébként a Platonov címen közismert Csehov-darab főszereplője is.Bár a „showcase” kifejezést nem szereti, fontosnak tartja a saját műhelyben, fiatal alkotók által készített darabok seregszemléjét, hiszen inspiráló lehet, hogyan látják a fiatalok a színházat, mondta Novák Eszter. A Showcase 2018 kínálatában a Nagyvárad Táncegyüttes Idegen (rendező Györffy Csaba) című előadása mellett megtartják A trón alatt a király című előadás házi bemutatóját is (rendező Hajdu Géza). Az Apátlanul és a Kövek a zsebben című produkciókat is láthatják a nézők, emellett Shakespeare Szentivánéji álom című előadását is bemutatják. Utóbbi Tarnóczy Jakabnak, a budapesti Színház és Filmművészeti Egyetem ötödéves hallgatójának rendezése, melyet november 19-én a József Attila Színházban néz majd meg a bizottság is, árulta el Novák Eszter. A részletekről itt olvashatnak.

A Szigligeti Színház idén is megszervezik az Ajándékozz színházélményt! című kampányát, mondta Bíró Árpád Levente. Mindazok, akik december 1. és 30. között jegyet vásárolnak, a jegypénztárban kapható tombolajegyek kitöltésével részt vehetnek a szilvesztert esti sorsoláson, melyen egy laptopot és e-könyvolvasót sorsolnak ki, emellett minden tizedik jegyvásárló egy mézeskalács-csomagot kap ajándékba.

Fiatalokról (nemcsak) fiataloknak

Csehov első darabját 18 évesen írta meg, nyitott, dús és szerteágazó a szöveg, és ez a gazdagság segíthet, hogy megtalálja a fiatalokkal hangot, mondta Botos Bálint. A nagyszalontai születésű rendezőnek első Bihar megyei munkája ez, s mint fogalmazott, nagyon fontos benne az apa, szülő nélküli felnövés, a felnőttkorba való átlépés nehézsége, talán lehetetlensége. Aktuálisnak tűnő probléma az is, mit jelent felnőtt férfinak vagy nőnek lenni, Csehov pedig másfél évszázaddal ezelőtt ilyen lényegi szempontokból írt például az emberek reakcióiról, az önpusztításról és a tehetség elherdálásáról, amely sok szereplőt jellemez, fogalmazott a fiatal rendező. Novák Eszter hozzátette: míg a világ színpadain általában 40-es színészek játsszák Platonovot, addig itt fiatal főszereplő játssza el a nagy színészi feladatot jelentő szerepet. Az előadás – melyről részletesebben itt olvashatnak – egyébként négy óra hosszú, két szünettel.

Jutalomjáték

A Jászai-díjas Kardos M. Róbert és ifj. Kovács Levente jutalomjátéka a Kövek a zsebben, ők mindketten az idén ünnepelték 50. születésnapjukat, mondta Novák Eszter, aki hozzátette: a darab októberi bemutatója ifj. Kovács Levente csuklótörése miatt maradt el. A darabot egyébként Kálloy Molnár Péter a saját maga és Rudolf Péter számára fordította le, ők már túl vannak a 200. előadáson, árulta el a művészeti vezető.

A darab rendezője, Balogh Attila elmondta: a két színművész régóta „rágta a fülét”, hogy készítsék el a darabot, melynek története szerint egy hollywoodi stáb érkezik egy ír falucskába. A háromszéki születésű rendező hozzátette: ő erős párhuzamot lát a székelyek és az írek között, a kisebbségi sors is megjelenik a darabban. Novák Eszter hozzátette: a kis népek, kis országok találkozása a nagyobbakkal, magabiztosakkal mindig szorongást okoz, ez megjelenik a darabban is.

A darab ugyanakkor gazdag lehetőségeket kínál, hiszen a két színművész – amellett, hogy maguk oldják meg a hangosítást és a világítást is – összesen 18 karaktert alakít, van rá példa, hogy az egymásnak válaszoló két karaktert ugyanaz játssza. A darabról részletesebben itt olvashatnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?