Iași-i bábelőadás győzött a Puck Báb- és Marionettszínházak Nemzetközi Fesztiválján

Pénteken zárult Kolozsváron a Puck Báb- és Marionettszínházak Nemzetközi Fesztiválja, az öt nap alatt öt külföldi és tíz hazai bábszínház gyerekeknek és felnőtteknek szóló előadásai mérkőztek meg. A Iași-i Luceafărul Színház Egy japán történet című előadása kapta a legjobb előadás díját.

A Iași-i előadás rendezőjét, Irina Niculescut is díjazta zsűri. A kiváló látványvilágért járó Mona Marian-díjat a hollandiai T Magisch Theatertje nyerte az Exuvia című előadással, a legjobb kollektív bábmozgatásért járó Kovács Ildikó különdíjat a grúziai Nike Független Bábegyesület Kiadatlan regény című előadása kapta.A legjobb díszlet díja a pécsi Bóbita színház Torzonborz 2. ̶  Torzonborz visszatér című előadásához került. Ugyanez az előadás kapta a legjobb zenéért járó elismerést a hollandiai T Magisch Theatertje Exuviájával megosztva.

A dramaturgiáért Ema Stere, a Bukaresti Țăndărică Bábszínház Brémai muzsikusok előadásának szövegkönyvírója kapott díjat. A legjobb bábokért a szatmárnémeti Harag György Társulat, Brighella Bábtagozatának A bőgős fia meg az ördögök című előadását részesítették elismerésben.A legjobb előadók díját Liliana Mavriș-Vârlan, a Iași-i Luceafărul Színház Egy japán történet című előadásában nyújtott alakításáért, Stéfán Bodor Mária pedig a nagyváradi Szigligeti Színház Lilliput Társulatának A boldog herceg című előadásában nyújtott alakításáért kapta meg.

Az ukrajnai Quartet Dekru pantomimművészeinek a Lights Souls című előadáért a legjobb színpadi mozgás, a franciaországi Plexus Polaire társulatnak az Opera Opaque című előadásért a játékos kifejezésmódért ítélt oda díjat a zsűri.

Călin Mocanu, a Bukaresti Țăndărică Bábszínház igazgatója pedig kulturális menedzsement díjat kapott.

Az öttagú bírálóbizottság tagjai Slobodan Marković (a zsűri elnöke, a Szabadkai Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál igazgatója), Raluca Tulbure (teatrológus), Andreea Chindriș (teatrológus), Szebeni Zsuzsa (színháztörténész) és Claudiu Groza (teatrológus) voltak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?