MÚRE-nívódíjat kapott a Maszol munkatársa, Márk Boglárka

A Magyar Újságírók Romániai Egyesülete (MÚRE) hétvégi gyergyószárhegyi tanácskozásán kiosztotta az idei nívódíjait. Az írott sajtóban végzett tevékenységért járó elismerésben a Maszol munkatársa, Márk Boglárka és férje, Kovács Hont Imre osztozott.

A Hargita megyei Gyergyószerhegyen tartotta meg a hét végén őszi tanácskozását a MÚRE Sajtóarchívum: a hagyományostól a digitális felé címmel. A szakmai találkozó keretében szombaton este átadták a MÚRE nívódíjait is a polgármesteri hivatalban. 

Elsőként Márkus Etelka, a Román Televízió kolozsvári stúdiójának volt szerkesztője  vehette át a televíziós nívódíjat, laudációját Szabó Csaba, a Corbii Albi (Fehér Holló) portál szerkesztője olvasta fel. Lehőcz László, a Temesvári Rádió magyar adásának szerkesztője kapta a rádiós nívódíjat, őt kollégája Bartha Csaba méltatta, kiemelve többek között azt, hogy a díjazott a BBC magyar adásának is tudósítója volt.

Sarány István, a Hargita Népe főszerkesztője méltatta az írott sajtós nívódíjasokat, akik amellett, hogy mindketten újságírók, magánéletükben is társakká váltak. Márk Boglárka, a Maszol tudósítója és Kovács Hont Imre, a Hargita Népe főszerkesztő-helyettese közösen vette át a nívódíjat, s mindketten tanítóiknak, mestereiknek mondtak köszönetet érte.

Két életműdíjast is méltattak szombaton este, személyesen egyikük sem volt jelent. Cseke Péter életútját, munkásságát Győrffy Gábor, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem oktatója ismertette, Szilágyi Aladárét pedig Szűcs László, a Várad kulturális folyóirat főszerkesztője. Cseke Péter újságírói, oktatói és tudományos munkásságával érdemelte ki a díjat, Szilágyi Aladár pedig riporteri s publicisztikai munkásságával. Utóbbi a díjátadásra küldött üzenetében azt is elárulta, jelenleg 16-ik könyvén dolgozik.

A MÚRE a Pro Amicitia-díját olyan román nyelven közlő újságírónak vagy szerkesztőségnek ítélik oda, aki/amely publikációival kiemelkedő teljesítményt nyújtott az etnikai kapcsolatok terén, hozzájárulva egymás megértéséhez. Ez évben Sabin Gherman vehette át a díjat, laudációját Szucher Ervin, a TVR és a Krónika munkatársa olvasta fel. A díjazott a tőle megszokott szókimondással kifejtette, erdélyi románként ugyancsak kisebbségben van, és így is kérné a Gyulafehérvári Nyilatkozatban foglaltak betartását.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?