Vietnami embercsempészt ítéltek börtönre Belgiumban az essexi „halálkamion” ügyében

Fotó: Scotland YardAz embercsempészetért kiróható legsúlyosabb, tizenöt évi börtönbüntetésre ítélte a bruges-i büntetőbíróság szerdán az úgynevezett essexi „halálkamion” ügyében azt a 45 éves vietnami férfit, aki vezető szerepet játszott a 39 migráns halálával végződött embercsempészetben 2019 októberében - közölte a La Libre Belgique című francia nyelvű belga napilap szerdán.

A délkelet-angliai Essex megyében 2019. október 23-án egy bolgár rendszámú hűtőkamionban harminckilenc olyan vietnami holttestére találták rá, aki illegális bevándorlók Nagy-Britanniába csempészését szervező nemzetközi hálózat áldozata lett. A 15 és 44 év közötti emberek megfulladtak a raktérben.

A bruges-i büntetőbíróság szerdai tájékoztatása szerint a vietnami embercsempész - akinek a börtönbüntetés mellett közel egymillió eurós pénzbírságot is fizetnie kell - bűnszervezetet tartott fenn. A szervezett bűnözői csoport legkevesebb 115 illegális bevándorló számára tette lehetővé - belgiumi és franciaországi átutazással -, hogy az Egyesült Királyságba jusson 2018 szeptemberétől.

A 2019-es esetet követően a brüsszeli és párizsi házkutatások során 26 embert állítottak elő. Közülük 22 esetében szintén ítélet született szerdán. A vietnami vagy vietnami származású, belga állampolgárságú vádlottakra egytől tíz évig terjedő szabadságvesztést szabtak ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?