Ukrán civilek haltak meg, amikor az oroszok csapást mértek Herszon egyetlen működő hipermarketjére

Az orosz erők csapást mértek szerdán a dél-ukrajnai Herszon város egyetlen működő hipermarketjére, a támadás következtében három ember meghalt, öten sérüléseket szenvedtek – közölte Ihor Klimenko ukrán belügyminiszter.

A tárcavezető közlése szerint a támadás helyi idő szerint délelőtt 11 óra körül történt. Az áldozatok között a létesítmény dolgozói és vásárlók egyaránt vannak.

Olekszandr Prokugyin, Herszon megye kormányzója később közölte, hogy nap közben orosz csapás érte a herszoni pályaudvart is, ahol egy ember vesztette életét, és három sérült meg.

Illusztráció forrása: Agerpres/EPA

A kormányzó ezt megelőzően jelentette be a Telegramon, hogy május 5-én este nyolc órától május 8-án reggel hat óráig egész napos kijárási tilalmat vezetnek be Herszonban. A megyeszékhelyre vezető utakat is lezárják. „Az ideiglenes korlátozásokra azért van szükség, hogy a rendfenntartók végezhessék munkájukat, és a lakosok ne kerüljenek veszélybe” – indokolta a döntést a kormányzó. Vadim Szkibickij dandártábornok, az ukrán katonai hírszerzés helyettes vezetője egy tévéinterjúban kijelentette, hogy az oroszok a hadihajóik nagy részét Szevasztopolból az Oroszországi Föderáció területére költöztették, hogy elkerüljék a megsemmisítésüket az Ukrajnától 2014-ben önkényesen elcsatolt Krím félszigeten.

„Látjuk, hogy az oroszok félnek. Most szigorúan őrzik a szevasztopoli bázist és más katonai létesítményeiket, állásokat szerelnek fel, hogy megvédjék az infrastruktúrát a támadásoktól” – mondta a hírszerző tiszt. Szerinte eközben erősödik az ukrán ellenállási mozgalom a Krímben. Tevékenysége a krími katonai létesítmények elleni csapásokkal együtt nyomasztó benyomást kelt az oroszokban – tette hozzá.

A katonai hírszerzés képviselője megjegyezte, hogy 2022 őszéig az orosz megszállók nem fordítottak különösebb figyelmet a Krím védelmére. Az ukrán hadseregnek a harkivi és a herszoni régióban elért sikerei után azonban a katonai létesítmények elleni csapások és az ellenállási mozgalom akciói a megszállt félsziget területén arra kényszerítették az oroszokat, hogy védelmi erődítményeket építsenek.

Szkibickij kijelentette, hogy a Krím orosz megszállásának megszüntetése attól függ, hogyan tervezik a félsziget felszabadítására irányuló ukrán hadműveletet, és milyen lesz az orosz hadsereg morálja. Ha ott pánik uralkodik, és mindenki menekülni kezd, akkor lehetséges, hogy az orosz fél „jóakaratú gesztust” fog gyakorolni. Szavai szerint ezt azonban nem lesz túl könnyű elérni, mert Oroszország a Krímet tekinti az utolsó erődnek, és a végsőkig védeni igyekszik majd a félszigetet.

Hozzátette, hogy az orosz megszállók az Azovi-tenger partján fekvő, Donyeck megyei Mariupolban is teljes körű védekezésre készülnek. Aktívan állítják helyre a harci cselekmények folytatásához szükséges infrastruktúrát, különösen a kikötői létesítményeket.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?