Újraválasztották Orbán Viktort a Fidesz elnökének

A magyar miniszterelnöknek nem volt ellenjelöltje a Fidesz tisztújító kongresszusán.

Újraválasztották Orbán Viktor miniszterelnököt a Fidesz elnökének vasárnap a kormánypárt 29., tisztújító kongresszusán, Budapesten. A kormányfőt 1061 szavazattal választották meg a küldöttek pártelnöknek. A választásnak nagy tétje nem volt, a magyar miniszterelnökön kívül ugyanis más nem pályázott a pártelnöki tisztségre.

A kongresszus alelnöknek újraválasztotta Kubatov Gábort (1050 szavazat) Németh Szilárdot (1025 szavazat), és Kósa Lajost (1021), a tisztségről miniszteri posztja miatt leköszönő Novák Katalin helyére pedig Gál Kinga európai parlamenti képviselőt (1040 szavazat) választották meg.

A Fidesz legutóbb két éve, 2019 szeptemberében, az önkormányzati választások előtt tartott tisztújító kongresszust, amelyen Orbán Viktort újraválasztották a párt elnökévé. Akkor Novák Katalint, Kubatov Gábort, Németh Szilárdot, valamint a tisztségről leköszönő Gulyás Gergely helyére Kósa Lajost választották meg.

„Orbán Viktor elnök úr és az általa vezetett kormány több mint tíz évvel ezelőtt a nemzetpolitikában egy rendkívül bátor, előremutató és felelős paradigmaváltást hajtott végre. Az idő, több mint egy évtized történéseivel visszaigazolta a döntés helyességét. A Kárpát-medencei magyar közösségek különböző élethelyzetben, változó kihívások között élnek, tömbben, vegyesen más nemzetekkel vagy a legveszélyeztetettebb szórványban, akikre a legtöbb figyelmet kell fordítani, ennek a paradigmaváltásnak köszönhetően ma már bátran állíthatjuk, hogy magukra találtak” – hangsúlyozta beszédében Kelemen Hunor, aki meghívottként vett részt az eseményen.

Az RMDSZ elnöke arról biztosította a résztvevőket, hogy az erdélyi magyarokon „biztos nem fog múlni” a Fidesz győzelme a 2022-es magyarországi parlamenti választásokon.

Kelemen Hunor a Fidesz kongresszusán | Fotó: MTI, Koszticsák Szilárd

„Megtiszteltetés volt felszólalni vasárnap a Fidesz kongresszusán a Magyarország határain túl élő magyar nemzeti közösségek nevében” – közölte Kelemen Hunor az RMDSZ elnöke. Orbán Viktor és az általa vezetett kormány több mint tíz évvel ezelőtt a nemzetpolitikában egy bátor, előremutató és felelős paradigmaváltást hajtott végre. Ennek köszönhetően a Kárpát-medencei magyar közösségek magukra találtak – fogalmazott az RMDSZ elnöke a Fidesz kongresszusán. „Az állampolgárság könnyített felvétele egyrészt egyféle történelmi igazságtétel a 21. század viszonyai között, másrészt megerősítette a nemzeti szolidaritást és az egymás iránti felelősségvállalást. Ez az intézmény mint egy védőfal, a legjobb páncél, kiállta az idő próbáját”, mondta Kelemen Hunor.

„Számtalanszor éreztük, hogy a legnagyobb kihívások idején volt akire támaszkodni, a magyar közösségek morális, politikai és anyagi segítséget egyaránt kaptak. Ma már túlzás nélkül mondhatjuk, hogy egymásra támaszkodva, egymásban megbízva biztosabban és gyorsabban haladunk” – emelte ki az RMDSZ elnöke.

Megemlítette, hogy beszélt a hagyományok és az örökség megvédésének fontosságáról is, amely Európát erőssé tette. „Aki a gyökereknek hátat fordít, aki ezeket elvágja, az nemcsak a múltat törli el, de felszámolja a jelent és kilátástalanná teszi a jövőt. Mi mindannyian benne vagyunk ebben a csatában. Meg vagyunk győződve, hogy a jó és helyes álláspontot képviseljük, de ehhez kitartásra, erőre és szövetségesekre lesz szükségünk” – tudatta Kelemen Hunor.

(Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd)

Kapcsolódók

Kimaradt?