Török rendőrök és katonák támadtak ENSZ békefenntartókra

Három békefenntartó súlyosan megsebesült a ciprusi incidens során, számolt be a Világgazdaság.

Dulakodás tört ki az ENSZ békefenntartói és a ciprusi török biztonsági erők között pénteken az ENSZ ellenőrzése alá tartozó ütközőzónában engedély nélkül végzett építkezés miatt – jelentette pénteken a békefenntartó misszió. Szemtanúk szerint a békefenntartókra a ciprusi török biztonsági erők rendőrei és katonái támadtak rá, majd bulldózerekkel elmozdították az ENSZ teherautóit, a betonoszlopokat és a szögesdrótkerítést is a szigetet kettészelő, az ENSZ ellenőrzése alatt álló területről.ENSZ békefenntartók Cipruson | Fotó: Facebook/UNFICYP

Az eset egy olyan szektorban történt, amely egy szlovák katonai egység irányítása alatt áll, brit békefenntartói megerősítéssel. Az ENSZ szóvivőjének elmondása alapján három békefenntartó súlyosan megsebesült, és kórházi ápolásra szorul. Lőfegyverhasználat nem történt.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Franciaország, az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt álladó tagja közül három ország elítélte a pénteki incidenst. Ezek a tettek elfogadhatatlanok, és aláássák az ENSZ békefenntartó misszióját – áll a három ENSZ-nagykövet közös közleményében.

A vita középpontjában a ciprusi török hatóságok által tervezett útszakasz megépítése áll, amely összekötné az ütközőzónában lévő Píla falut a sziget északi részével, tehát ENSZ-területen létesülne. Még három hasonló falu van a szigeten. Az ENSZ már korábban aggodalmát fejezte ki ciprusi török hatóságok terve miatt, mert az felborítaná a status quót. A ciprusi török hatóságokkal megbeszéléseket tartottak a tervekről, ám a munkát már az ENSZ-el való megegyezés előtt megkezdték.

Az ENSZ békefenntartók felszólítják a ciprusi török felet, hogy tartsa tiszteletben az ENSZ fennhatóságát az ütközőzónában, és tartózkodjon minden olyan cselekedettől, amely tovább fokozhatja a feszültséget, továbbá távolítson el minden személyt és gépezetet az ütközőzónából– zárult a kommüniké.

Kapcsolódók

Kimaradt?