Egy ENSZ-parancsnok katonái kihágásai miatt mondott fel

Lemondott a Közép-afrikai Köztársaságba vezényelt ENSZ-békefenntartók parancsnoka szerdán, mert súlyos bírálatok érték a katonái által állítólag elkövetett szexuális és más jellegű bűncselekmények elleplezéséért. A szenegáli Babacar Gaye lemondását azonnal elfogadta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, aki ezt maga jelentette be a sajtónak New Yorkban.

A világszervezet első embere csütörtökre rendkívüli tanácskozásra hívta össze az ENSZ összes békefenntartó missziójának parancsnokát, hogy megerősítse számukra: kötelességük azonnal jelentést tenni a kéksapkások visszaéléseivel kapcsolatos állításokról, valamint azokat azonnal és határozottan kivizsgáltatni.

A sajtóhoz is eljuttatott lemondó levelében egyébként Babacar Gaye azt állította, hogy keményen fellépett az általa tapasztalt negatív jelenségekkel szemben, és hogy "sok" békefenntartót hazaküldött.A tábornok szerint a közép-afrikai ENSZ-misszión túlmutató "rendszerszerű problémák" folytatódni fognak,és azok megkövetelik, hogy a világszervezet legmagasabb szintjén mérlegeljék őket.

Stephane Dujarric, a főtitkár szóvivője példátlannak nevezte egy ilyen magas rangú ENSZ-tisztségviselő menesztését. Dujarric szerint a közép-afrikai békefenntartó erőket 57 rendbeli lehetséges kötelességszegéssel, ezen belül 11 rendbeli lehetséges nemi erőszakkal vádolják. A szóvivő azt nem tudta megmondani, hogy a vádakban hány békefenntartó érintett.

A közép-afrikai stabilizáló erőt (MINUSCA) 2014 áprilisában állították fel a helyi keresztények és muzulmánok közötti véres konfliktus lecsillapítása érdekében, Gaye tábornok pedig három hónappal később vette át annak vezetését.

Kimaradt?