banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Terrorcselekmény történt az iráni atomerőműnél

Terrorcselekmény következtében történt üzemzavar vasárnap a natanzi urándúsítóban - közölte Ali Akbar Szálehi, az iráni atomprogram vezetője, akit az iráni állami tévé idézett.

Szálehi leszögezte, hogy a nemzetközi közösségnek és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (IÁ) reagálnia kell a „nukleáris terrorizmus” eme esetére. Irán fenntartja a jogot, hogy válaszlépéseket tegyen az elkövetők ellen – tette hozzá.

Behruz Kamalvandi, az iráni atomenergiai hivatal szóvivője vasárnap közölte, hogy üzemzavar volt az Iránban, az ország középső részén, a Natanz városánál működő atomipari létesítménynél.
Éppen előző este helyezték üzembe Natanzban az új, nagyobb teljesítményű urándúsító centrifugákat, amelyek működtetése sérti az iráni atomprogramról 2015-ben aláírt nemzetközi megállapodást.

Tavaly júliusban rejtélyes eredetű robbanás rázta meg a natanzi üzemet, amiről az iráni hatóságok később azt közölték, szabotázs történt. Megfigyelők szerint Izrael hajthatott végre támadást az urándúsító üzem ellen.

Az izraeli külföldi hírszerző ügynökség, a Moszad kibertámadást hajtott végre a natanzi urándúsító ellen – jelentette vasárnap az izraeli közszolgálati rádió meg nem nevezett hírszerzési forrásokra hivatkozva. A Kan rádió nem közölte, hogy mely ország hírszerzésére hivatkozott híradásában.

(Címlapfotó forrása: Pixabay)

 

Kapcsolódók

Kimaradt?