Szombatig van elegendő oxigén az eltűnt tengeralattjárón, a Pentagon is besegít a keresésbe

Az amerikai hadsereg egy deszantos csapatot küld a helyszínre, hogy segítsen Indonéziának megtalálni a fedélzetén 53 tengerésszel elsüllyedt tengeralattjáróját – közölte csütörtökön John Kirby, a Pentagon szóvivője.

Az amerikai védelmi minisztériumot mélyen elszomorították a torpedógyakorlat közben balesetet szenvedett KRI Nanggala-402 tengeralattjáró szerdai eltűnéséről érkezett hírek – mondta Kirby egy nyilatkozatban. „Indonézia kormányának kérésére, légi deszantosokat küldünk, hogy segédkezzenek az eltűnt tengeralattjáró felkutatásában” – tette hozzá.

A szóvivő közlése szerint Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter pénteken egyeztet indonéz hivatali partnerével, Prabowo Subiantóval, hogy megvitassák azt is, milyen más eszközöket tud még az Egyesült Államok rendelkezésre bocsátani.

A 44 éves, német gyártmányú KRI Nanggala-402 típusú hadihajóval Bali szigetétől északra, mintegy 95 kilométerre a parttól vesztették el a kapcsolatot. Szakértők szerint a jármű oxigéntartalékai csak szombatig biztosítják a legénység túlélését.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Az indonéz hadiflotta szóvivője szerint a kutatás jelenleg egy olajfoltra összpontosul, amelyet a légi felderítők  a hadihajó merülésének térségében találtak. A térségbe vezényelték a flotta két, szonár képességekkel rendelkező hajóját, hogy segítse a kutatást. Az olajfolt vagy arra utal, hogy a tengeralattjáró megsérült, vagy a legénység által leadott jelzés is lehet.

Az indonéz hadiflotta vezérkari főnöke arról is beszélt, hogy a hatóságok lokalizáltak egy erős mágnesességű objektumot, amely a felszín alatt mintegy 50-100 méteres mélységben lebeg.

(A címlapfotó illusztráció | Forrás: Pixabay)

Kapcsolódók

Kimaradt?