Tengeralattjárót építene a hadsereg az orosz befolyás ellen

Mivel a korábbinál agresszívebb az orosz jelenlét a Fekete-tengeren, tengeralattjárót vásárol a hadsereg – jelentette be Mihai Fifor, aki több nagyobb befektetésről is beszélt.

A védelmi miniszter a parlament különbizottsága előtt számolt be erről hétfőn. A hadieszközre azért van szükség, mert 400 kilométeres távolságban, a Krím-félsziget közelében megjelent az egyik legerősebb orosz tengeralattjáró, mondta.

Románia folytatja védelem-fejlesztési programját, így nemcsak új támadó fegyverekbe fektetnek be, de katonai teherautókba és páncélozott járművekbe is. Sor kerül rakéta-kilövő rendszerek beszerzésére is – derült ki.

Romániának mindössze egy tengeralattjárója van, az is használaton kívül van húsz éve. A Delfin elnevezésű tengeralattjáró közel 70 méter hosszú és hat méter széles, 1985-től része a román hadseregnek. Oroszországban készült és ma is működne, hogyha vásárolnának hozzá új akkumulátorokat.

Éppen a szegényes felszerelés miatt két fregattot és több kísérő naszádot is vásárolnak, illetve kérik a Legfőbb Védelmi Tanács és a parlament felhatalmazását egy tengeralattjáróhoz. Ezt itthon építenék meg.

Mint arról nemrég beszámoltunk, a Pentagon kiszivárgott jelentése szerint száz megatonnás atomtöltet hordozására alkalmas vízalatti drónja van Oroszországnak. Összehasonlításképpen a világ legnagyobb valaha használt legerősebb bombája szintén száz megatonnás volt, de a robbanása 58 megatonnás lett – és még így is 54 kilométeres sugárban hatott.

Kapcsolódók

Kimaradt?