Szigorodik az EU migrációs politikája, megállapodtak a paktumról   

Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói politikai megállapodásra jutottak az uniós migrációs és menekültügyi paktumról - jelentette be a Tanács soros spanyol elnöksége szerdán Brüsszelben. 

A témáról kiadott közleményben hangsúlyozták, hogy a paktum érinti a menedékjog és a migráció kezelésének minden szakaszát, kezdve az illegális migránsok átvilágításától az EU-ba érkezésükkor, a biometrikus adatok felvételén, a menedékkérelmek benyújtásának és kezelésének eljárásán, valamint annak meghatározásán keresztül, hogy melyik tagállam felelős a menedékjog iránti kérelem elbírálásáért, továbbá rendelkezik a tagállamok közötti együttműködésről, szolidaritásról és arról is, hogy miként kell kezelni a válsághelyzeteket, ideértve a migránsok „eszközként való használatát" . Az újonnan létrehozott szabályok részleteit még nem hozták nyilvánosságra.

Migránsok Lampedusa szigeténél Fotó: Agerpres

Magyarország kivételével valamennyi uniós ország aláírta a javaslatot, amely a biztonságos harmadik ország elvét hangsúlyozza, és jelentősen bővíti azt. A paktum elfogadásához nem kellett egyhangú szavazás a Tanácsban, így egyelőre megkerülhették Magyarországot, viszont az implementálásba majd beleszólhat a magyar kormány - írta a Portfolio. A portál felidézte, hogy az EU-ban régóta konfliktus van a kérdésben a déli határ menti országok – Olaszország, Görögország, Málta, Ciprus és Spanyolország – és az északi államok – Németország, Dánia és Hollandia – között. A déliek nem akarják egyedül viselni a migránsok és menekültek befogadásának költségeit, akik közül sokan valójában északabbra akarnak utazni; az északiak ragaszkodnak ahhoz, hogy a migránsok az első uniós országban maradjanak, ahová megérkeznek, az eljárásaikat ott folytassák le, majd később vagy a költségekbe szállnak be, vagy átvesznek egy kvóta szerint az érkezőkből.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?