Szalagon gyártja a román útleveleket egy ukrán cég, ráadásul oroszoknak?

Egy éven belül garantált romániai honosítást és ezzel európai uniós útlevelet ígér oroszországi, kazahsztáni és belorusz ügyfeleinek egy ukrán cég, ráadásul potom áron, mindössze 5300 euróért. Az „útlevélgyárra” a Libertatea figyelt fel a moszkvai sajtóban megjelent hirdetések alapján. Alaposabb vizsgálat alapján úgy tűnik, hogy a magát nemzetközi ügyvédi irodaként hirdető vállalkozás kizárólag a román állampolgárság megszerzésére szakosodott.

A Kommerszant című moszkvai napilap egyik hirdetése arra buzdítja a portál látogatóit, hogy szerezzenek uniós állampolgárságot, és ezt román dokumentumokkal népszerűsítik, szúrta ki a Libertatea. Az International Expert nevű vállalkozás honlapján azt írják: a kérelmezőnek a román nyelvet sem kell ismernie, illetve nem kell itt élnie.

Fotó: képernyőmentés

A honlapon található információk szerint az International Expert „képzett független ügyvédek (...) és egyéni vállalkozók egyesülete, akik kizárólag jogi területen dolgoznak, a Romániában, az Európai Unióban, az Orosz Föderációban, Ukrajnában és a FÁK-ban ratifikált törvények, alapszabályok, rendeletek, normatív tartalmú jogi aktusok alapján”.

A cég nem tűnik kamunak. A Libertatea riporterei felhívták a bukaresti irodáját, és ott hús-vér ember válaszolt a kérdéseikre. Emellett a weboldalukon két engedély másolata is megtalálható: az egyiket 2017-ben Ukrajnában állították ki az International SRL, a másikat 2019-ben a Moldovai Köztársaságban az International Associates SRL nevére. Mindkettőt egy ukrán állampolgár jegyeztette be.

Román útlevelek mindenfelé

A cég vállalja a román mellett a bolgár állampolgárság, valamint a lengyelországi, kanadai vagy franciaországi tartózkodási engedély megszerzését, viszont a honlapja azt sugallja, hogy valójában a román állampolgárság az egyetlen komolyan vehető opció. A felkínált franciaországi és kanadai tartózkodási engedély aránytalanul drága, ráadásul az előbbivel járó előnyökhöz hozzá lehet jutni sokkal olcsóbban a román útlevéllel.

A bulgáriai honosítás csak azok számára járható út, akik valóban rendelkeznek bolgár gyökerekkel. Az állampolgárság megadásának feltétele a bolgár származás, a felmenők meglétét igazoló születési bizonyítványt vagy anyakönyvi kivonatot pedig a szófiai állami hatóságoknak kell kiállítaniuk. Ezzel szemben a román útlevél nem annyira drága, mint a francia vagy a kanadai, és a romániai eljárás könnyebben kijátszható, mint a bolgár.

Reklámfilm | Fotó: képernyőmentés

A cég a román állampolgárság megszerzését „az európai legalizálás legegyszerűbb módjaként” reklámozza. Mellesleg a weboldalon hemzsegnek a román útlevelek. Román útlevél fogad a nyitóoldalon található jelentkezési űrlapon, az uniós állampolgárságot népszerűsítő cikkben, illetve a videóillusztrációkban is. Utóbbiak egyikét a bukaresti parlament előtti téren, egy másikat az egykori királya palota környékén, még egy másikat egy lvivi (lembergi) ukrán cég bukaresti székhelyén filmezték. Valamennyi felvételen frissen honosított állampolgárok lobogtatják a bordó román útlevelet. Az lvivi cég (Genobiosis) szintén létezik, a termene.ro portál szerint két ukrán nő tulajdonában van, és 2019-ben jegyezték be Romániában.

Kiskapu a román törvényben

A román szabályozás értelmében „visszaszerezhetik” a román állampolgárságot mindazok, akiknek szülei vagy nagyszülei önhibájukon kívül elvesztették a román állampolgárságukat. A törvény egyértelműen és vállaltan a két világháború közötti Nagy-Romániában élő, majd ukrán és moldovai fennhatóság alá került románok leszármazottainak honosítását hivatott megkönnyíteni. Nem is titkolta annak idején Traian Băsescu államelnök, akinek utasítására Monica Macovei igazságügyi miniszter egyszerűsítette a honosítási eljárást, hogy – mint fogalmazott – „a moldovai románok minél gyorsabban az európai család tagjaivá válhassanak, nemcsak erkölcsi, hanem jogi értelemben is”.

Az akkori törvénymódosításnak köszönhetően ígérheti az International Expert „12 hónapon belül” és „nyelvtudás nélkül” a román állampolgárság megszerzését bárkinek, aki hajlandó kifizetni a kért díjat, vagyis egy felnőtt kérelmező esetében 5300 eurót. A cég bukaresti irodájának képviselője a Libertateának megerősítette: bárki alatt bárki értendő, tehát az is, akinek nem voltak román felmenői. A cég kihasználja azt, hogy – miként a honlapján is hangsúlyozza – a korabeli ukrajnai levéltárak megsemmisültek.

Fotó: képernyőmentés

„Akkoriban minden dokumentum papír alapú volt, azok pedig elvesztek. Mi hivatalos rendelkezéseket használunk a dokumentumok pótlására. Elő tudjuk állítani ezeket a dokumentumokat, és ezek hivatalos dokumentumok lesznek. Ezekkel a dokumentumokkal segíthetünk a román állampolgárság megszerzésében” – részletezte az International Expertet képviselő Victor, aki saját állítása szerint ukrán, és maga sem tud románul. Azt is hozzátette, hogy az ukrajnai háború miatt jelenleg „az orosz állampolgárok számára a román állampolgárság az egyetlen opció”, bár azt nem részletezte, hogy miként függ össze a kettő.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kérelmezőnek nem kell megtanulnia románul, elég, ha az állampolgári esküt bemagolja – vagyis húsz szót” –, de arra is van nagyjából egy éve, tehát „nem bonyolult”.

A Libertatea megkérdezte a Nemzeti Állampolgársági Hatóságot (Autoritatea Națională pentru Cetățenie) az ukrajnai cég által kezdeményezett honosítási eljárásokról, illetve a benyújtott dokumentumok ellenőrzéséről. Arra is kíváncsiak voltak, hány orosz, ukrán és fehérorosz kapta meg a román állampolgárságot könnyített eljárással, viszont a cikk megjelenésének időpontjáig a hatóság nem válaszolt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?