Sulyok Tamás felkereste a méltóságteljes halálért harcoló, gyógyíthatatlan beteg alkotmányjogászt

Sulyok Tamás, Magyarország államelnöke otthonában látogatta meg szerdán a gyógyíthatatlan beteg alkotmányjogászt, Karsai Dánielt. Sajtóbeszámolók alapján mérlegelni fogja a kegyelmi kérvényét.

Az ALS-sel diagnosztizált Karsai Dániel az az ismert magyar ügyvéd, aki, mint korábban írtuk, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, mert Magyarországon nem pusztán tiltott az eutanázia, de az állam még külföldön is büntetőjogi eszközökkel üldözheti a méltóságteljes eltávozásban segítséget nyújtókat. Nemrég arra kérte Sulyok Tamás köztársasági elnököt, hogy részesítse kegyelemben a segítséget nyújtókat.

Illusztráció: Pexels

Az államfő szerda délben kereste fel otthonában Karsai Dánielt. A 24.hu azt írta, hogy a hírt Márkovics Ákos, a beteg jogász ápolója erősítette meg a Magyar Hangnak. Az ápoló szerint a több mint félórás beszélgetés meghitt, jó hangulatú volt, Karsai örült a találkozásnak, megtisztelőnek tartotta. Sulyok Tamás arról biztosította az ügyvédet, hogy emberileg mellette áll, a kegyelmi jogkörről szóló kérvényét pedig mérlegelni fogja és írásos választ ad rá.

Karsai Dániel még május elején küldött nyílt levelet a köztársasági elnöknek, abban ugyanazt kérve, mint korábban Novák Katalintól. Éspedig azt, hogy tegyen nyilvános nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy kegyelemben részesíti azokat a magyar állampolgárokat, akik olyanoknak segítenek az eltávozásban, akik gyógyíthatatlan betegségben szenvednek, és emiatt elviselhetetlen mértékű fizikai és mentális szenvedésnek vannak kitéve.

Fotó: Karsai Dániel Facebook-oldala/archív felvétel

„Annak érdekében, hogy az elnöki kegyelmet véletlenül se lehessen visszaélésszerűen alkalmazni, azt is javaslom, hogy állítson fel egy bizottságot, amely a kegyelmezési ügyekben segítené önt az egyedi ügyek elbírálásában” – fogalmazott korábban Karsai. Meglátása szerint noha javaslata nem tökéletes és végleges megoldás, de jelen helyzetben előrelépést jelentene. Arról is beszámolt, hogy Novák Katalin részéről nyitottságot tapasztalt, de mivel azóta Novák Katalint már leváltották, most Sulyok Tamással folytatná a megkezdett párbeszédet ebben a témakörben.

Karsai Dániel Facebook-oldalán emlékeztetett arra is, hogy az EUMANS nemzetközi jogvédő szervezet februárban petíciót kezdeményezett az európai parlamentnek címezve, amelyben az életvégi döntéshez való jog uniós szinten történő legalizálását kérik. Az ügyvéd szerint az eutanázia égető társadalmi kérdés, amelynek újragondolása mind Magyarországon, mind uniós szinten halaszthatatlan. Kiemelte azt is, hogy Franciaország nemrégiben nagy lépést tett ebben a kérdésben. Benyújtották az életvégi döntésekről szóló törvényjavaslatot, amelyet május 27-én kezd tárgyalni a nemzetgyűlés, ecsetelte.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?