Rejtett kamerával filmezték a turistákat Airbnb lakásokban

Az elmúlt évtizedben ügyfelek tömegének voltak hasonlóan kellemetlen élményei.

Megdöbbenve fedezte fel egy turista nő, hogy vetkőzés közben rejtett kamerával lefilmezték egy olyan amerikai lakásban, melyet az Airbnb szállásfoglaló platformon keresztül bérelt ki. Az eset távolról sem egyedi, sok ügyfél szembesült hasonló helyzettel, adta hírül a CNN alapján az Adevărul.A kép illusztráció | Fotó: Pixabay

Az amerikai cég egyik munkatársa egy tavalyi bírósági meghallgatáson azt mondta, hogy az elmúlt évtizedben ügyfelek tízezreitől kaptak az intimitásuk megsértésével kapcsolatos panaszokat. A tanúskodó elmondta, ahelyett, hogy a rendőrséghez fordulna, a vállalat általában megelégszik egy belső vizsgálat lefolytatásával.

A hatóságok több ezer felvételt foglaltak le olyanoktól, akik az Airbnb-n keresztül adják bérbe turistáknak az ingatlanjukat. A házigazdák főleg a hálószobát és a fürdőszobát szeretik bekamerázni.

Mivel az Airbnb csak közvetítő szerepet tölt be a lakástulajdonos és az ingatlan bérlői között, így nem terheli jogi felelősség az ügyfeleket ott ért abúzus miatt.

A céget 2007-ben alapította egy San Franciscóban élő munkanélküli és a lakótársa. Tizenhárom évvel később a vállalat becsült piaci értéke már 47 milliárd dollár volt, amivel megelőz több nemzetközi szállodaláncot. Az Airbnb-n keresztül több ezer romániai ingatlant lehet rövid időtartamra kibérelni.  

Kapcsolódók

Kimaradt?