Regionális és helyhatósági választásokat tartanak Oroszországban

Három napig tartó regionális és helyhatósági választások kezdődtek pénteken Oroszországban, amelyek során egyebek között 14 régióban a kormányzó személyéről, hatban a regionális törvényhozás, 12 regionális székhelyen pedig a helyi képviselőtestület összetételéről lehet voksolni.

Moszkvában 146 képviselői tanács több mint 1500 képviselői helyének sorsa dől el. A választások a 85 régióból 82-t érintenek. Több mint 45 millió ember jogosult szavazni személyesen vagy online. A választás fő napja és az urnazárás vasárnap lesz.

Online szavazni Moszkva mellett ezúttal Kalinyingrád, Kaluga, Kurszk, Novgorod, Pszkov, Tomszk és Jaroszlavl megyében van lehetőség. A moszkvai választási megfigyelő központ péntek délelőtt már az online szavazási rendszer ellen indított, több mint 350 hackertámadás sikeres elhárításáról számolt be.

Az ukrajnai háború beárnyékolja a választásokat, a független jelöltekre nyomás nehezedik, azokat pedig, akik bírálták a háborút vagy hadsereget, eltiltották a részvételtől. A Rigában szerkesztett Meduza hírportál szerint Moszkvában a független jelölteket tiltott jelképek, egyebek között az Alekszej Navalnij elítélt ellenzéki politikus által kezdeményezett „okos szavazás” szimbólumának használata miatt zaklatták.

A Szetyevije Szvobodi (Hálózati Szabadságjogok) emberi jogvédő csoport augusztus közepéig 85 olyan esetet számolt össze az országban - közülük 53-at a fővárosban -, amikor független jelöltek, valamint olyan emberek ellen indítottak közigazgatási vagy büntetőeljárást, akiket a hatóságok potenciális választási ellenfeleknek tekintenek.

A Meduza szerint egyébként Szentpéterváron jegyzőkönyvfelvételre beidéztek a rendőrségre hét kerületi képviselőtestületi tagot, akiket a hadsereg és a hatalom lejáratásával gyanúsítottak meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?