Három ellenzéki párt kéri az orosz turisták kitiltását Romániából

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Jobboldal Ereje (FD) és a Népi Mozgalom Pártja (PMP) arra kéri Nicolae Ciucă miniszterelnököt, hogy utasítsa el a turistavízumok kiadását az Orosz Föderáció állampolgárainak, és támogassa a tilalom uniós szintű kiterjesztését.

A három párt elnöke - Cătălin Drulă, Ludovic Orban és Eugen Tomac - szombaton nyílt levelet intézett a kormányfőhöz. Ebben azzal érvelnek: elfogadhatatlan, hogy az orosz állampolgárok továbbra is kapjanak turistavízumot Romániában vagy az Európai Unió területén, amíg Oroszország indokolatlan ukrajnai agressziója nem szűnik meg, mert ennek a háborúnak a következményeit minden román állampolgár érzi.

A nyílt levél szerint az USR, a FD és a PMP csak humanitárius vízum kiadását támogatja a civil társadalom képviselőinek, a politikai ellenzéknek és az Oroszországban igazságtalanul üldözött személyeknek. "Itt az ideje, hogy Románia támogassa Finnországot és a balti államokat, amelyek már bevezették ezt az intézkedést (...). Romániának nagyobb diplomáciai határozottságot kell tanúsítania Vlagyimir Putyin bűnös rendszerével szemben. Önnek, miniszterelnök úr, lehetősége van megmutatni, hogy Románia vezető szerepet tölthet be az európai politikában" - olvasható a nyílt levélben.

Kapcsolódók

Kimaradt?